Természetesen mindenki használja a hűtőszekrényt, hiszen minden nap beletesszük amit bele kell és kivesszük amit ki kell. Hogy közben a felvágott széle megbarnul, a hűtőszekrény olyan szagot áraszt mint a két hete kifogott hal, és egyéb furcsa dolgok történnek, az a helytelen használat következménye.
Íme pár jó tanács a hűtő- és a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek kezeléséhez.
- A hűtőszekrény ajtaját a lehető legrövidebb ideig hagyjuk nyitva. A hűtőszekrény a belsejéből kivont hőt a környezetének adja le, amint kinyitjuk a hűtőajtót, a benti és a kinti hőmérséklet egyensúlyra törekszik.
- A fagyasztóból kivett, felengedni szánt húst mindig a hűtőszekrény alsó polcára tegyük! Fedjük le az edényt, amit úgy kell kiválasztani, hogy a kiolvadt folyadékot megfelelően össze tudja gyűjteni.
- A főtt ételt mindig lefedve, a hűtő felső polcára rakjuk. Várjuk meg amíg kihűl, csak azután tegyük a hűtőszekrénybe! Az ételt hamarabb lehűthetjük, ha edényestől hideg vízbe állítjuk.
- Ha tejes, vagy üdítő dobozt nyitottunk ki, mielőtt visszatesszük a hűtőbe, mindig töröljük szárazra!
- Az ételeket ne zsúfoljuk egymás mellé. Sokkal jobb hatásfokkal dolgozik a hűtőszekrény, ha a levegő képes az étel körül keringeni.
- A felnyitott konzervet sohasem a saját dobozában kell tárolni, hanem tegyük át valamilyen porcelán, vagy üveg edénybe, így a hűtőszekrényben még egy napig tárolható.
- A romlandó ételeket a régi típusú hűtőszekrényekben a zöldségtároló feletti polcra tegyük,mert ez a leghidegebb rész. A modern hűtőszekrényekben a hideg levegő egyenletesen cirkulál.
- Alapszabály, hogy az ételeket lehetőleg csomagolva, vagy zárt edényben tegyük a hűtőszekrénybe.