A helyes táplálkozás és a Dukan diéta

Az egészség megőrzésének egyik alapfeltétele, hogy a táplálékunkat megfelelően válasszuk meg. A táplálék alatt nem csak az ételeinket értem, én idesorolom az általunk beszívott levegőt és az elfogyasztott folyadékot is, hiszen ezek is a szervezet táplálását végzik.

Tény, hogy a tiszta víz és a tiszta levegő különösen jó hatással van az emberi szervezetre. Manapság ezek az otthonokban is megvalósíthatók, hiszen a kereskedelem kiváló minőségű házi víztisztítókat, illetve levegőtisztítókat forgalmaz.

A fogyókúra és a helyes táplálkozás között különbséget tennék. Előbbi – véleményem szerint – egyfajta célzatos táplálkozás, még az olyan újfajta módszerek, mint a Dukan diéta esetében is, ahol bármennyit lehet fogyasztani, de csak a meghatározott ételekből.

A helyes táplálkozás az, amikor megpróbálunk változatosan, a körülményeknek – pl.: életmód, fizikai megterhelés – megfelelő táplálékot fogyasztani. Egy kétszersült elfogyasztása után nem lehet egész nap szenet hordani.

A helyes táplálkozás az egészséges táplálkozás szinonimája nálam, ehhez állítottam össze az alábbi kisokost:

A grillezett ételek egészségesebbek a zsírban, olajban sült társaiknál

A grillezett ételek egészségesebbek a zsírban, olajban sült társaiknál

  • A zsírban, olajban sütésnél lényegesen egészségesebb a főzés, a párolás, illetve a grillezés.
  • Ha nehéz fizikai munka miatt nagy az energiaszükséglet, akkor ne zsíros, hanem szénhidrátban gazdag élelmiszereket fogyasszunk!
  • Az élelmiszerek light jelölése még nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott élelmiszer egészségesebb is, mint az amelyiken nem szerepel ez a jelölés.
  • A nyers zöldség sokkal egészségesebb mint a főtt, mert a főzés közben a zöldség tápanyagainak egy része megsemmisül.
  • Naponta többször kell vizet inni, mint ahányszor megszomjazunk. A szervezet több folyadékot igényel, mint amennyit kívánunk. Lehetőleg tiszta vizet fogyasszunk!
  • Koleszterin a húsban, zsírban és más állati termékekben van, ezért inkább sok növényi eredetű táplálékot – zöldséget, gyümölcsöt – fogyasszunk!
  • A bor és a sör fogyasztása kimondottan egészséges, természetesen csak minimális mennyiségben.

Hozzászólás írása