Úszókapu: pro és kontra

Egyre elterjedtebbek az elektromos kapurendszerek, egy modern, fiatalos háznak az elengedhetetlen részévé váltak. Az automatizált kapurendszerek nagyon kényelmesek, hiszen egyetlen gombnyomás a távirányítón, és már nyílik is. Az úszókapu számtalan előnye és viszonylag kevés hátránya miatt az egyik legnépszerűbb választás.

Az úszókapuk előnyei

Úszókapu

Úszókapu

Az úszókapu az egyik leggyakrabban használt rendszer. Tulajdonképpen az úszókapuk is tolókapuk, de az különbözteti meg őket a hagyományos tolókapuktól, hogy nem görgős, hanem belső sínrendszerrel rendelkeznek. Nem szükséges előre kialakítani a sínrendszert. Mivel nem látszanak a görgők, ezért nyitódáskor és záródáskor olyan, mintha a levegőben úszna, a kaputest nem érintkezik a talajjal. Számtalan előnye van annak, hogy a rendszer nem görgős. Míg a tolókapukat a görgőre ragadt szennyeződések miatt rendszeresen kell tisztítani, addig az úszó változatoknál ilyen probléma fel sem merülhet. A téli fagyok idején sem igényel ápolást. Merőlegesen nem igényel túl sok helyet, így akár a ház vagy más épület közvetlen közelében sem okoz problémát, mint ahogy az sem, ha a talaj nem teljesen egyenletes.

Az úszókapuk hátrányai

Legnagyobb hátránya az úszó rendszernek, hogy helyigényes. Nem merőleges, hanem vízszintes helyigényről van szó. A vasszerkezet miatt nagyjából a kapu méretének plusz egyharmadával kell számolnia annak, aki ilyen technológiára vágyik. Ez azok számára hátrány, akik keskeny kerttel rendelkeznek, nekik a hagyományos tolókapu a megoldás. Meghibásodás esetén az úszókapuk javíttatása nem olcsó mulatság.

Tartóssága, megbízhatósága és alacsony karbantartási igényei miatt mindenképpen kiváló megoldás azok számára, akik automatizált kertkapura szeretnének átállni, vagy most jutottak el az építkezés során a kapuvásárlási fázishoz. Az egyetlen kitétel a megfelelő szélesség megléte, ha ez megvan, az úszókapu a legjobb választás.

Hozzászólás írása