A dél-koreaiak jelenleg a világ legjobb pékjei

A pékmesterség tudománya jelentős mértékben hozzátartozik a gasztronómiához, pláne hazánkban, ahol évszázados hagyománya van például a kenyérsütésnek, és csak úgy mint Európa legtöbb részén, szinte mindent kenyérrel, zsömlével vagy kiflivel fogyasztunk.

A világ sok országában van még ez hasonlóképpen, így például Dél-Koreában is, ahol olyan nagyszerű pékek dolgoznak, hogy jelenleg őket tartjuk a világ legjobbjainak – legalábbis egy verseny aktuális eredményei szerint.

Dél-Korea a legjobb

Amennyiben a pékszakma szóba kerül, a legtöbben bizonyára Franciaországra, a bagettek, az óriási kenyerek, a különös zsemlék, kiflik és kvázi a péksütemények hazájára gondol. Sokáig így volt ez a pékek világbajnokságán is, amelynek aktuális döntőjét messze nem a franciák nyerték meg, sőt mi több, a dobogóról is majdnem lecsúsztak. A pékek világbajnokságán ugyanis a dél-koreai pékválogatott aratott osztatlan győzelmet, méghozzá egy rendkívül meglepő alkotással, hiszen a verseny lényege nem csak az, hogy mindennél finomabb péksütemények szülessenek, hanem az is, hogy egy igazán különleges formája is legyen a végeredménynek.

Ennek megfelelően a franciaországi Villepinte-ben megrendezett bajnokságon – amelyen 12 ország vett részt – a dél-koreai csapat – Li Csang Min, Kim Dzsong Ho és Pak Jong Dzsu – egy különleges lovasíjász-alakú kenyérszoborral nyűgözte le a zsűrit annyira, hogy ők rögtön odaítélték számukra az első helyezést.

Li Csang Min, Kim Dzsong Ho és Pak Jong Dzsu – egy különleges lovasíjász-alakú kenyérszoborral nyűgözte le a zsűrit

Li Csang Min, Kim Dzsong Ho és Pak Jong Dzsu – egy különleges lovasíjász-alakú kenyérszoborral nyűgözte le a zsűrit

Érdekesség, hogy a 12 pékválogatottnak összesen három versenyszámban kellett megmérettetnie magát, így bagett- és kenyérkészítésben, valamint édes- és sós süteményekben, végezetül pedig egy olyan péksütemény-alkotást kellett megvalósítaniuk, amelynek a lényege az volt, hogy a végeredmény valamilyen tekintetben tükrözzön egy olyan sportot, ami az induló országra jellemző. Így lett a dél-koreai csapat esetében a végeredmény egy lovasíjász-szobor.

A tajvaniak és a franciák is nagyot alkottak

A dél-koreaiak mögött egyébiránt a dobogó második helyére a tajvaniak álltak fel, akik tavaly csak a bronzérmet szerezték meg, idén azonban a baseballjátékost ábrázoló kenyérszobrukkal megnyerték a zsűrit és az ezüstérmet. A dobogó harmadik fokára egyébiránt a verseny házigazdái, avagy a franciák állhattak, akik egy kenyértésztából készített, feje tetejére állított kerékpárral kaptak bronzérmet.

Hozzászólás írása