A WC dugulása

A dugulások közül az egyik legkellemetlenebb minden kétséget kizáróan a WC eltelítődése, hiszen ebben az esetben például nem csak elázhat az egész lakás, hanem az undorító szagok mellett olyan dolgok is visszafolyhatnak a csatornából, amiket alapesetben inkább mielőbb szeretnénk eltávolítani a lakásból.

Komoly problémát jelent még, hogy a WC eldugulása esetén szinte mindig szakemberi segítségre szorulunk, hiszen az olyan praktikák, amelyek a lefolyók esetén beváltak, így például az ecet vagy a forró víz, az ebben az esetben szinte soha nem segít.

Elő a WC pumpával!

Szerencsére azért nem kell kétségbe esni, hiszen ha eldugult a WC, az még nem jelenti azt, hogy azonnal falbontással vagy a csővezeték megnyitásával kell válaszolnunk rá. Az egyik leggyakrabban használt és legáltalánosabb szerkezet ilyen esetben a WC pumpa, amelyet nyugodtan vegyünk elő és alkalmazzunk, de nagyon fontos, hogy tanuljuk meg helyesen alkalmazni, hiszen ha rosszul pumpálunk, a dugulást még jobban összetömöríthetjük, és még nagyobb problémát idézünk elő.

A WC dugulása

A WC dugulása

A lényeg, hogy a WC csészét teleeresszük vízzel – dugulás esetén ez nem okoz majd problémát –, és ilyen állapotban próbáljunk meg vákuumot kialakítani a lefolyórészen a pumpa hirtelen felhúzásával és letolásával. Habár ma már nagyon sokféle pumpa kapható, a legalkalmasabb a célra még mindig a klasszikus fanyelű, kemény gumiharanggal ellátott típus, a műanyag nyelű ócskaságoktól azonban tartsuk magunkat távol – ha csak nem díszt keresünk a toalettbe. Ha a dugulást tudjuk, hogy nem hajcsomó vagy vízkő okozta, hanem valamilyen idegen tárgy – például illatosító – belepottyanása, akkor a WC pumpával természetesen soha ne kísérletezzünk, mert ronthatunk a helyzeten.

Vegyszert ne!

Habár nagyon sok és a sokféle vegyszer kapható már a kereskedelmi forgalomban, amelyek többsége azonnali és nagyszerű hatást ígér a WC dugulása esetén, összességében azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek több, mint használhatatlanok. Éjszakai áztatásra kipróbálhatunk valamilyen granulátumot, de ezek rendszerint inkább csak a kisebb dugulásokra és a megelőzésre alkalmazhatók. Különösen vigyázzunk arra, nehogy eltérő vegyszereket összeöntsünk, mert olyan mérgező gáz is keletkezhet, ami könnyedén tragédiát idézhet elő. Ha kisebb dugulás van, vagy ha vízkőteleníteni szeretnénk, használjunk inkább nagyobb mennyiségű ecetet, ami nem csak hatásos, hanem olcsó is – noha igaz, néhány óráig el kell viselnünk kellemetlen, szúrós szagát.

http://www.woma24.hu/

Hozzászólás írása