A külföldi munkavállalás kockázatai

Egyre többen célozzák meg a határokon túli, főleg Európai Uniós területeket, mert szeretnének kint dolgozni. Legtöbben azt mondják, azért választják a külföldi életet, mert itthon nem találnak állást – ám jobban szétnézve bőven akad munka itthon is -, és kecsegteti őket a jobb élet reménye. Azonban kint sem minden fenékig tejfel!

Kulcsfontosságú kérdések

Ha az ember arra adja a fejét, hogy elhagyja Magyarországot, és az itthoni álláslehetőségek  helyett a kintiek közül válogat, akkor van jó néhány kérdés, amit a kezdetek-kezdetén felelősségteljesen végig kell gondolni, mert ha nem így teszünk, akkor nagy csalódás lehet a vége.

Munkavégzés helyszíne

London

London – az egyik legkedveltebb úticél

Ilyen például első körben a munkavégzés helyszíne, és a hozzá kapcsolódó szálláslehetőségek átgondolása. Fontos előre megismerni, hogy milyen elhelyezkedésű a munkahely, milyen szállásokat találunk a környéken. Van-e a munkahelyhez kapcsolódóan elszállásolás, vagy magunknak kell megoldani? Míg itthoni környezetben, ha például egy hazai nagyvárosban találunk munkát, akár lakhelyünktől messze, akkor is könnyen elintézzük, míg kinti viszonylatok között ez igencsak nehézkes lehet.

Munkaszerződés

Fontos megemlíteni a munkaszerződés időtartamát is. Itt azt kell mérlegelnünk, hogy az általunk talált, vagy nekünk felajánlott munkaszerződés határozott, vagy határozatlan időtartamra szól-e? Ha szükséges, van-e lehetőség hosszabbításra? Ha határozott időtartamú, akkor annak lejártát követően meg tudjuk-e oldani önellátásunkat, valamint van-e esély arra, hogy könnyedén találjunk állást utána is? Vagy netán egészen más jellegű munkaszerződésről van szó?

Hazautazás

Ezen kívül pedig nagyon fontos azt is mérlegelnünk, hogy hazautazásunkat mennyire támogatják. Gondoskodik-e erről a munkaadó, vagy teljesen egyénileg, magunknak kell megoldani? Ez akkor lehet igazán jelentős, ha még az elején vagyunk, és egyelőre anyagilag is próbáljuk a lábunkat megvetni. Ezért célszerű úgy nekivágni egy külföldi munkavállalásnak, hogy rendelkezünk megfelelő biztonsági tartalékkal anyagilag is.

Hozzászólás írása