Baba és a házikedvenc

Igazi állatbarátként gyakran előfordul, hogy kiskutya, kiscica kerül a baba mellé, vagy éppen kisbabánk érkezik valamivel később. Ilyenkor fokozottabb odafigyelést igényel a háziállat tartása, gondosan el kell különítenünk saját állatfekhellyel a babától, és van néhány aranyszabály is, amit feltétlenül be kell tartanunk a békés együttélés érdekében.

Betegségek kizárása

Az állatkák rengeteg betegséget hordozhatnak, nem árt, ha tisztában vagyunk vele. A szeretethez hozzátartozik az is, hogy nem dugjuk homokba fejünket, hanem szembenézünk a lehetséges tényekkel, és mindent megteszünk a baj megelőzése érdekében. Emiatt, főként akkor, ha baba érkezik a családba, rendszeresen vigyük a kisállatot orvoshoz, és időközönként végeztessünk egy általános kivizsgálást az egészségügyi állapotára nézve. Főleg fontos ez akkor, ha közvetlenül a baba közelében él, egy légtérben vele, például, ha lakásban tartjuk az állatot. De igaz ez fordítva is, a baba is könnyen átad egy náthát a kisállatnak, ezért is fontos a rendszeres kivizsgálás. Emellett pedig minden kötelező oltást adassunk be kedvencünknek, mert ezek hatékonyan védik a külső fertőzések, betegségek ellen, így ez egy jó megoldás gyermekünk védelmére is.

Cica-karmolási betegség

Baba és kutya együtt a családban

Baba és kutya együtt a családban – sok esetben imádják egymást, de nem árt az elővigyázatosság a biztonság érdekében

Létezik egy igen kellemetlen betegség, amely lázzal, a nyirokcsomó megnagyobbodásával jár babánknál, ha a cica megkarmolja. Ezzel azonnal orvoshoz kell fordulni, és mindenképpen fel kell hívjuk fel figyelmét arra, hogy vélhetőleg a macska karomlása okozta a betegséget. Ugyanis mivel ennek tünetei hasonlóak más nyirokcsomó-betegségekéhez, így nagyban megkönnyíthetjük a diagnosztizálást, ezzel együtt pedig lerövidíthetjük a betegség tartamát. Fontos, hogy vegyünk cicánknak kaparófát, macskabútort, mert ezzel könnyedén karban tudjuk tartani karmait.

Soha ne hagyjuk egyedül!

Akármennyire is bízunk kedvenceinkben, ne hagyjuk egyedül babánkkal, mert még a legszelídebb háziállatot is ki lehet hozni a sodrából. Elég csak egy hirtelenebb mozdulat, és máris megtörténhet a baj, és ha úgy látjuk jónak, akkor szájkosarat is szerezhetünk be a nagyobb biztonság érdekében.

Hozzászólás írása