A műkő síremlékek karbantartása

Ha valaki sírkő tisztításra adja a fejét, két választása van. Vagy szól egy szakképzett embernek, aki kimondottan erre szakosodott és nagy nyomású mosóval, homokfújással rendbe teszi a sírt. Vagy maga veszi kezébe a tisztítási folyamatokat és egy kefével, kaparóval, szivaccsal neki esik a sírkőnek.

Ilyenkor időt és energiát semmiképp nem szabad számításba venni hiszen nem olyan egyszerű feladat mint amilyennek első hallásra tűnhet.. Ilyenkor a műkő megszabadulhat a mohától, de az alatta lévő sötét elszíneződések megmaradnak. A tisztítást pedig pár hetente meg kell ismételni.

Mára okkal könnyebb dolgunk van, még akkor is ha mindenképp mi szeretnénk megtisztítani az emlékeket. A felületet érdemes egy gyökérkefével alaposan átsikálni. Ezen kívül vigyünk magunkkal egy vödröt is, és a tisztítószert. Léteznek ma már olyan speciális tisztítószerek amik kifejezetten sírkő tisztításra készültek.

Ezekkel a legmegfelelőbb kezelést biztosítjuk a műkőnek, illetve a mohásodásra való hajlam is csökkenni fog. Ha egy jobb minőségű szert választunk ki, akkor az elszínezősét és a szétfagyást is kiküszöbölhetjük.

A sírkő tisztítószer használata

Kezdésnek nedvesítsük be a sírkövet. Aztán ezt a szert vigyük fel a kőzetre. Ehhez használhatunk szivacsot, vagy puha rongy anyagot is. De ha kicsit leleményesebbek vagyunk, akkor olyan flakont emelünk le a polcról ami már speciális szórófejjel van előkészítve. Bár ezek már nagyon komoly tesztelések alatt álló szerek, mégis érdemes egy eldugott helyen csinálni egy próbát, biztos ami biztos. Így elkerülhetjük a nem kívánt elszíneződéseket.

Miután kör-körös mozdulatokkal felvittük a tisztítószert, érdemes szusszannunk egyet, időt hagyva a megfelelő hatásra. 10-15 percnél tovább viszont nem érdemes várnunk. Ha letelt a pihenési idő, kezdődhet a nehezebb része a munkának. Egy nedves kefével el kell kezdeni sikálni a felületet, majd alaposan lemosni vízzel. Érdemes kétszer megismételni ezt a folyamatot. Nagyon fontos hogy alaposan öblítsük le a sírkövet, hiszen ha a nap például ráégeti a szert akkor bizony nagy károk is bekövetkezhetnek majd.

Hozzászólás írása