Rossz hírünk van azoknak, akik még nem álltak át Windows 10-re

A Microsoft nem régiben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Windows 7 (2009) támogatása 2020 január 14-től le fog állni. Ez elsősorban azt jelenti, hogy ezen dátum után nem lesznek többé olyan frissítések, amelyek a friss hardvereket védik majd.

„Amikor 2009. Október 22-én útjára bocsájtottuk, a Microsoft ígéretet tett arra, hogy a Windows 7-et 10 éven keresztül fogjuk támogatni. [..] Amikor ez a 10 év letelik, a cég abbahagyja a frissítések támogatását, hogy újabb technológiákra fordíthassuk az anyagi forrásainkat. [..] A Microsoft erősen javasolja minden felhasználónak, hogy váltson át Windows 10-re még 2020 januárja előtt, hogy elkerülhessék azon eshetőséget, hogy nem áll rendelkezésre többé az éppen szükséges frissítés a felhasználónak.” – tette közzé a Microsoft.

Ennek fényében a redmondi cég már most bekapcsolták azon belső Windows-os figyelmeztetéseket az operációs rendszeren belül, amelyek arra szólítják fel a felhasználókat, hogy időben tervezzék be az átállást. A Servergarden Windows-os szervereit bérlő ügyfelek viszont biztosak lehetnek benne, hogy mindig a legfrissebb és legstabilabb rendszer működik az általuk bérelt szervereken!

A Microsoft bejelentése már most 2%-os csökkenést eredményezett a felhasználók operációs rendszer használatában. A Windows 10 felhasználók száma ezzel egy időben viszont 3%-kal nőtt.

A Windows 7 volt a legelterjedtebb Windows operációs rendszer egészen tavaly decemberig, amikor is a Windows 10 átvette a vezetést a statisztikákban. A Win 7 felhasználók még most is ingyen válthatnak operációs rendszert, amennyiben megfelelnek azon követelményeknek, amiket a cég már kihirdetett. Ezen követelmények elolvashatók a frissítési procedúra közben, vagy a Microsoft weboldalán.

Azt is meg kell említeni, hogy a Microsoft elsősorban PC váltást javasol a Windows 10-re való áttéréshez, hiszen csak ez esetben lehet majd a frissebb operációs rendszer minden előnyét egyöntetűen kihasználni.

Az elmúlt 10 évben nagyjából annyi változás történt az IT világában, mint az azt megelőző 30 évben összesen, de lehet még ennél több is! Az újabb hardvereket nem szolgálja már ki a régebbi operációs rendszer, és ugyanúgy az újabb Windows sokkal több erőforrást fogyaszt üresjáratom, mint amit a régi hardverek el tudnak általában látni.

Természetesen most az átlag konfigurációkról beszélünk elsősorban. De az biztos, hogy a jelenlegi Windows futásához sokkal inkább zsebbe kell nyúlni, ha azt szeretnénk, hogy akadás mentesen működjön.

Természetesen annak, aki nem teheti meg időben az új operációs rendszerrel járó hardware-csere terhének vállalását, viszont megfelel számára a Windows 7, azt javasoljuk, hogy ne hamarkodja el a dolgot. Nem kötelező az átállás, csupán javasolt.

Hozzászólás írása