Nyári estéken kanasztázzon barátaival

Közeleg a nyár és vele a jó idő a rengeteg kültéri program mellett azonban érdemes olyan szórakozási lehetőségeket is találni melyeket nyári estékre is tökéletesek lesznek. A kártyázás tökéletes kikapcsolódási lehetőség lehet baráti társaságoknak, finom borok vagy koktélok mellett.

Érdemes olyan játékot keresni melyet több ember is játszhat egyszerre. Íme, egy kártyajáték melyet egyszerre akár 2-6 ember is játszhat. A kanaszta dél-amerikai eredetű húzó-lerakó kártyajáték, melyet francia kártyával szokás játszani. A játék célja tulajdonképpen a 10.000 pont elérése, melyet a lapok értékeivel érhetik el a játékosok.

Kanaszta kisokos 

A kártyajáték során a 2-4 játékos esetén 2×52 lap francia kártya szükséges plusz négy vagy hat joker lap. Az 5-6 fő esetén viszont már 3×52 lap szükségeltetik plusz hat vagy kilenc joker kártya. Természetesen a jokerek mennyisége függhet a francia kártya típusától is. A lapok pont értéke szerint a 4-5-6-7-es lapok öt pontot érnek, míg a 8-9-10-J-D-K lapok tíz pontot. Az ász lapok értéke húsz pont, a joker értéke pedig ötven pont, természetesen behelyettesítésnél is ötven pont. A 2-es számjegyű lap húsz pontot ér, míg a piros 3-as száz pontot. A fekete 3-as pedig nulla vagy mínusz száz pontot ér. Amelyik játékos hamarabb éri el a 10.000 pontot az nyer.

A kezdésnél az osztó 14 lapot (balra ülő első játékos 15) oszt szét a játékosoknak, akik elkezdik a kört. A kártyapakli maradékából vagy az eldobott lapokból lehet húzni. A kanaszta lényege tulajdonképpen, hogy hét lapból álló sorozatot kell összeállítani, melyben a lapok számának vagy betűjelének kell megegyeznie. Természetesen hiányzó lap jokerrel is helyettesíthető. Ha a játékos le akar pakolni, akkor minimum 3 lapot kell az asztalra tennie.

Az asztalon lévő kártyáknak kell az értékét számolni ahhoz, hogy egy játékos kimehessen. A játék tulajdonképpen gyűjtögetős és lepakolós elven működik. Egy kör addig tart, amíg valaki ki nem lép a játékból, vagyis nem marad lap a kezében. Ilyen esetekben, aki bent marad, összeadja a lapja értékeit és indulhat az újabb kör.

Forrás: deckmaster.hu

Hozzászólás írása