A tapétázás előkészületei

Egy jól sikerült tapétázás nem csak a csíkok pontos egymáshoz illesztésén dől el. Az előkészületeknek legalább ilyen fontos szerepet kell, hogy szánjunk, ha valóban minőségi munkát szeretnénk végezni. A vállalkozó kedvűek számára jó hír, hogy a tapétázáshoz szükséges eszközök nagyrészt megtalálhatók minden olyan háztartásban, ahol időnként elő-előfordul a házi barkácsolás.

A tapétázás alapvető kellékei egy nagy asztal – ha nem áll rendelkezésre, régi szekrény levett ajtaját is használhatjuk bakokra téve -, mérőszalag, vágókés, rövidszőrű kefe, festőhenger, ceruza, olló, vízmérték, acélvonalzó. A régi tapéta leszedéséhez kaparókésre is szükségünk lehet, de kapható tapétaleoldó folyadék is, ami nagyban megkönnyítheti a munkát. A falhibák kijavítását spatulával tudjuk elvégezni. Az új tapétát csak a már teljesen megtisztított, kiegyengetett és száraz falfelületre vigyük fel. A lyukakat, hézagokat glettel tömítsük, majd hozzuk síkba a javított felületet. Ezután vigyük fel az alapozóréteget, aminek legalább 24 órás száradási időt hagyjunk. A tapéták felragasztását csak ezt követően kezdhetjük meg.

Poszter Tapéta

Azok számára, akik nem szeretnének bíbelődni a tapétázással, az egyszerűen felragasztható öntapadós tapéták vagy a posztertapéták ajánlottak inkább.

A csíkok kiszabásánál alul és felül is a fal méretéhez képest 5-5 cm-t hagyjunk rá, mintás tapéta esetében a legjobb, ha a levágott darabokat be is számozzuk, így a mintázat pontos sorrendjét eltéveszteni sem tudjuk. Mivel a ragasztóanyag minősége nagyban meghatározza majd a tapétázás végeredményét, érdemes segítséget igénybe venni a kiválasztásakor. A legjobb, ha por állagú tapétaragasztót vásárolunk, amit hideg vízben oldjunk fel. Ez keverés mellett 15-20 perc alatt besűrűsödik. Mivel a fal a ragasztóból nedvességet szív magába, célszerű a tapéta felragasztása előtt egy réteg ragasztóval átkenni a falat, így az a későbbiekben már kevesebb vizet szív fel és jobban fog rá tapadni a tapéta.

A tapétázott helyiség ne legyen se túl meleg, se huzatos, mert ezek a tényezők befolyásolhatják a ragasztó viselkedését. Ha túlzottan meleg van, a tapéta a kívántnál nagyobb mértékben zsugorodhat és előfordulhat, hogy nem is fog megfelelően a falhoz ragadni. A ragasztót igyekezzünk egyenletesen felvinni a tapétára, ügyelve a szélekre és a sarkokra. Figyeljünk arra is, hogy az egyes tapéta csíkokat nagyjából azonos ideig áztassuk ragasztóval. Ha a ragasztó a tapéta külső felületére folyna, nedves ruhával azonnal töröljük le!

További hasznos útmutatók itt.

Hozzászólás írása