A vadászok feladata, hogy védjék, óvják a természetet

A vadászat egy igen ellentmondásos dolog és sajnos napjainkban sok a negatív visszhang. A vadászok leginkább akkor kerülnek a hírekbe, amikor vadászbaleset történik és amikor a zöldek szót emelnek a vadászok ellen. A zöld lobbi igen erős, azt azonban érdemes tudni, hogy sok esetben emögött is a politika áll.

Hasznos lenne nem szentimentális alapon gondolkodni, az kis őzikék kegyetlen gyilkosai helyett azokat az embereket látni a vadászokban, akik az ökológiai egyensúlyra, a környezet, a természet, a vadvilág védelmére helyezik a hangsúlyt.

A vadászat hosszú történelmi hagyományokkal rendelkezik és számos országban népszerű hobbi és sport. A célja nemcsak az, hogy szórakoztató kikapcsolódást nyújtson a vadászoknak, hanem az is, hogy segítsen a vadállomány fenntartásában és kezelésében.

A vadászat és vadgazdálkodás célja, hogy fenntartható módon kezelje a vadállományt. A vadászok felelősséggel tartoznak a vadállomány védelméért, és gondoskodnak a vadak megfelelő életkörülményeiről, táplálkozásáról, egészségügyi ellátásáról és a megfelelő szaporodásról.

Ezen kívül a vadászok részt vesznek a vadállomány ellenőrzésében és nyilvántartásában és biztosítják, hogy a vadak ne okozzanak kárt a mezőgazdasági termelésben.

Mindezeket pedig a vadászképzésen lehet elsajátítani. Hatóságilag 70 óra elméletet és 30 óra gyakorlatot jelent a vadásztanfolyam. Az elméleti képzésen fegyverismeret, balesetvédelem, vadbetegségek a téma több más egyéb mellett, valamint azt is megtanulják a hallgatók, hogy melyek a vadászható emlősök és madárfajok, milyen vadászati módok vannak, milyen eszközök és vadászkutyafajták.

Természetesen a jogi rendelkezésekkel, a vadászati jogszabálysértések szankciórendszerével is alaposabban megismerkednek a tanulók.

A gyakorlati képzés során elsősegélynyújtást is tanulnak a hallgatók, részt vesznek a kötelező lőgyakorlaton sörétes és golyós puskával és vadászterületi gyakorlaton is.

A vadászképzés is államilag elismert tanúsítványt nyújt, ennek birtokában lehet jelentkezni a vadászvizsgára, az Országos Magyar Vadászkamara által kijelölt vizsgahelyen.

Hozzászólás írása