Amit a csiszolt betonpadlóról tudni érdemes

Amikor a padló kialakítása mellett kell döntenünk, sokszor elfelejtünk egy olcsónak számító, azonban igen strapabíró és költséghatékony megoldást. Ez pedig a beton csiszolása. Bár a 20. században az építőipar szinte csak a betoncsiszolást használta, mára a műhelyekben és gyárakban használják a legtöbbet.

A loft stílusnak hála családi házak is kezdik alkalmazni ezt a megoldást, ugyanis hozzájárul az ipari kinézethez, így a minimalista a stílushoz. Ráadásul többféle színben és mintával is kiválaszthatjuk, a határ a csillagos ég.

A technológia kivitelezése több fázisból áll. Az első a már meglévő felület becsiszolása. Ez a lépés elkerülhetetlen. Arra is figyeljünk, hogy a területi hibákat ki kell javítani, és sokszor tömörítő anyagot kell hozzá adnunk, hogy a beton még strapabíróbb legyen. A betoncsiszolást több fázisban szokták elvégezni, a legutolsó lépés mindig a polírozás lesz, majd a felület kezelése.

Megeshet, hogy a csiszolás előtt marást vagy gyalulást kell alkalmazni, mivel a felület nem elég sík, és a betoncsiszolás mindössze pár milliméteres szintkülönbséget tud kijavítani, miközben a marással akár centiméterekről is beszélhetünk.

A jó munka titka

Megeshet, hogy a nem megfelelő tömörítés miatt a padlón légbuborékok vannak, amiket minden esetben fel kell tölteni a tényleges munka megkezdése előtt. Emellett a porló beton is probléma lehet. Ekkor szinte az egész padlót javítani kell, ha el akarunk búcsúzni a repedésektől.

Azonban a folyékony betontömörítők megszüntethetik minden problémánkat, alkalmazásakor pedig a padló felső rétege 30%-kal is keményebb lesz, mint eredeti állapotában. Ezáltal eljutunk a polírozás szintjére.

A beton padlónak azonban sok előnye van, például az, hogy környezetbarát. Miközben a nyers beton csúszik és porol, addig a kezelt felület már nedvesen sem fog csúszni, ráadásul pormentes.

Nincs szükségünk vegyszerekhez a takarításhoz. Másik plusz pontja, hogy tűzálló, elkerüljük vele az aljzatnedvességet is, úgyhogy nemcsak az ipari létesítményekben, hanem a családi házakba is jó megoldás lehet.

Hozzászólás írása