Mitől függ a fordítása ára?

Legtöbben, amikor fordításra van szükségünk vagy a neten keresnek egy szimpatikus fordítóirodát, vagy kikérik olyan ismerősök tanácsát, akik már igénybe vettek ilyen szolgáltatást. Ilyenkor jönnek a tanácsok, hogy ide vagy oda menjünk, mert mennyire jól dolgozott az adott cég, ráadásul szinte fillérekbe került.

Nagy lelkesedéssel hallgatunk a bölcs tanácsra, aztán meglepődünk, amikor az ajánlatban vagy az online kalkulációban egy jóval magasabb összeg szerepel, mint amit mi elképzeltünk az ajánlás alapján. Hogy ne essünk ilyen hibába, érdemes tudni, hogy mi befolyásolja egy fordítás árát.

Az első, és nagyon lényeges szempont a nyelv. De nem csak a célnyelv, hanem a forrásnyelv is. Hiszen valószínű, hogy jóval olcsóbb egy angol vagy egy német fordítás, mint egy ritkább nyelvre vagy nyelvről történő. Emellett az sem mindegy, hogy egy általános szövegről van szó, vagy szaktudást igényel a lefordítása, vagy épp hitelesítést. Ezek mind befolyásolják a költségeket, ahogyan a szöveg terjedelme is.

A formátum nagyban befolyásolja a költségeket. De miért?

Ami akár 40%-is emelheti a költségeket, az a fordítandó szöveg formátuma. Sokan ezen igencsak meglepődnek, mondván a szöveg az szöveg, attól függetlenül, hogy PDF-ben, Word-ben vagy épp InDesign-ban van rá szükség. Ebben van némi igazság, ugyanakkor ezek a kétkedők elfelejtik, hogy a különböző formátumok eltérő tudást is igényelnek.

A Word programot szinte mindenki tudja használni, ugyanakkor egy ilyen formátumban is lehet olyan szöveg, ami komoly ismeretek igényel, hogy a lefordított szöveg pontosan olyan legyen, mint az eredeti.

A PDF már egy fokkal nehézkesebb, már a mi a formázást illeti, de például az InDesign fájl vagy egy weboldal már igazán komoly szakértelmet igényel. A szövegeket nem elég csak lefordítani, hiszen adott nyelvtől függően a terjedelmük rövidebb vagy hosszabb lehet az eredeti szöveghez képest, ami innentől kezdve formázást fog igényelni, és nem egy egyszerű behelyettesítést.

Tehát a fordításhoz nem csak a nyelvet kell jól ismerni, hanem az adott formátumhoz tartozó programot is.

Hozzászólás írása