Árnyékolás az otthonunkban

Egy hangulatos, meghitt otthon titka lehet a megfelelő árnyékolás is a lakásban. Sokan nem gondolnák, de rendkívül jól lehet játszani a színekkel, és az sem mindegy, hogy télen mennyi meleg marad bent.

Zárjuk ki a hideget!

Sajnos sokszor felmerülő probléma szokott lenni, hogy a nyílászárók nem tökéletesen szigetelnek. Nyáron is kellemetlen dolog ez, de főként télen, amikor szinte besüvít a hideg az otthonunkba. Ilyenkor persze lehet különféle trükköket alkalmazni, de ha redőnyt szereltetünk fel, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a meleget bent tudjuk tartani. A redőny, noha nem feltétlenül a legesztétikusabb árnyékoló eszköz, mindenképpen a legjobb hideget kizáró, ráadásul automatikusan működtethető, előre beprogramozható, így ha esetleg el kell mennünk hazulról hosszabb vagy rövidebb időre, akkor az előre programozott redőnynek hála tehetünk úgy, mintha el sem mentünk volna,

Különféle árnyékolástechnikák

Különféle árnyékolástechnikák

Színes, esztétikus megoldás

A reluxa szintén közkedvelt árnyékoló megoldás. Elsősorban tetőtéri lakásoknál találkozhatunk velük, vagy mondjuk nagyobb teraszoknál, ahol nincs lehetőség redőnyt felszereltetni. A reluxa nagy előnye, hogy könnyű, nem olyan robosztus, mint a redőny, fényt engedni és elzárni is sokkal egyszerűbben megy, nagy erőkifejtés sem szükségeltetik hozzá. Szinte minden színárnyalatban kapható, így dekorációs elemként is fel lehet használni az ingatlanunk szebbé tételére. Hátránya az, hogy nem távvezérelhető, sem a hideget, sem a meleget nem rekeszti ki, sőt, még a fényzáró képessége is szerénynek mondható a redőnyhöz képest. Ha az egyszerűség és az esztétikum a fontos inkább, akkor válasszuk ezt.

Izgalmas és szép

Az egyik legszebb megoldás a szalagfüggöny. Akár tereket is el tudunk választani, de az ablakunknál is rendkívül jól mutat. Hátránya, hogy ezt komolyabban kell tisztítani, mint mondjuk a redőnyt vagy a reluxát. Általában földszíneket szoktak választani, de ez is nagy színválasztékban elérhető. Mivel ez egy függöny, a fényt nem képes kiszűrni úgy, mint egy redőny, de talán még a reluxát sem veri meg. Irodákban közös helyiségbe nyíló ablakokra (pl. iskolában vagy egy bevásárlóközpontban) viszont rendkívül jó választás lehet.

Hozzászólás írása