Otthoni költségek csökkentése

Rezsicsökkentés ide, vagy oda, mindig van hol lefaragni az otthoni költségeken. Itt is lehet néhány forintot spórolni, ott is, a végére egész szép summát lehet megtakarítani havonta, pusztán egy kis odafigyelés kell, semmi más.

Figyeljünk az apró dolgokra!

Nem azt javasoljuk, hogy ne kapcsolja be a tévét, mert az fogyaszt, hanem azt, hogy ha nem nézzük, akkor ne legyen bekapcsolva. Senkit nem lebeszélni szeretnénk semmiről, pusztán felhívni a figyelmet, hogy a nem használt, feleslegesen működő dolgok súlyos ezrekkel növelik a családi kasszát.

Mindenképpen érdemes beszereznünk néhány kapcsolóval rendelkező hosszabbítót, az összes kábelünket cseréljük át erre. A legjobb, ha minden aljzat külön csatlakozóval rendelkezik, de ha nem, az sem akkora tragédia. Bár ez első körben kiadásokkal jár, később mindenképpen megéri. Ne felejtsük el használni is ezeket: áramtalanítsunk mindent, amikor nincs szükség rá! Felesleges áram alatt tartani a mosógépet, ha hetente egyszer használjuk, éjjelre pedig a számítógép is megpihenhet.

Az energiatakarékos izzók is jó szolgálatot tehetnek a házunkban. Ezek is csak eleinte kiadások, később pedig behozzák az árukat.

Komoly pénzeket spórolhatunk, ha odafigyelünk

Komoly pénzeket spórolhatunk, ha odafigyelünk

Egyéb apróságok

Az árammal is lehet spórolni egy keveset, ha normálisan töltjük laptopunkat, mobilunkat. Felesleges állandóan a töltőre dugni, és a bedugott kábelt meg szabadon hagyni, mondván úgyis hamarosan kell használni. A nem csatlakoztatott, de a falban lévő töltő is fogyaszt, úgyhogy nem szabad ott hagyni, mindig húzzuk ki, ha használaton kívül van.

Ha megfelelő redőnyünk van, akkor az valamennyire szigetel is, így lehet picit spórolni a fűtésszámlával, ha nem megy maximumon a kazán. Olyan apróságokról már nem is beszélünk, hogy kapcsoljuk le a lámpát a szobában, ha kimegyünk, vagy ne szóljon a tévé vagy rádió, ha mi nem vagyunk a szobában.

Mindenképpen érdemes tudatosan élni: ezek az apró oda nem figyelések súlyos ezrekkel húznak le bennünket havonta, és mindezt a semmiért. Egy kis odafigyeléssel nem érezzük megterhelőnek, ha az otthonunkban nem ég állandóan az összes lámpa, és nem megy az összes elektronikai eszköz.

Hozzászólás írása