Lakásbiztosítás: ne hanyagoljuk el!

A lakásbiztosítás egy kulcsfontosságú kérdés, nem szabad elhanyagolni. Mindnyájan lakunk valahol, ott található minden értékünk, a használati tárgyaink, a berendezéseink, az egyéb eszközeink, vagyontárgyaink, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyünk biztosítva.

Mi ez, ki kötheti, és miért jó?

Határozatlan időtartamra lehet kötni a szerződést, bárki kötheti, aki tulajdonos, részben tulajdonos, bérlő vagy finanszírozó. A biztosítást a lakás védelmében kötik (ma az otthonok 70%-a rendelkezett valamiféle lakásbiztosítással), különböző káresemények bekövetkezte esetén a biztosító megtéríti a kárunkat. Könnyen elképzelhető, hogy csak apróbb káresemény ér bennünket, akkor nincs olyan nagy probléma, de nagyobb és súlyosabb problémák esetén minden tönkremehet, amit egész addigi életünkben felépítettünk, így a lakásbiztosítás nagyon fontos dolog, mielőbb érdemes kalkulálni.

Az otthonunk a legfőbb kincs

Az otthonunk a legfőbb kincs

Mikre fizet a biztosító?

Két dolgot külön kell választani, az alapfedezeteket és a különféle kiegészítő fedezeteket. Az alapfedezetek az alábbi károkat térítik meg a teljesség igénye nélkül: robbanás, tűz, villámcsapás, árvíz, jégverés, hónyomás, földrengés, földcsuszamlás, kő- és földomlás, üregbeomlás, ütközés vagy ha bármiféle idegen eredetű tárgy rádől az otthonunkra. Ezek az esetek igen súlyos károkat képesek okozni.

A kiegészítő fedezetek az alábbiak lehetnek: lopás, vandalizmus, betörés, csőtörés, üvegtörés, villámcsapás másodlagos hatása, baleset- és felelősségbiztosítás.

Egyéb szolgáltatások például a különböző oltások, mentések, a romok és/vagy törmelékek eltakarítása, a kárenyhítés költségei, vagy az ideiglenes lakás költségei.

Különböző portálokon lehetőség van kikalkulálni, hogy a mi otthonunkat milyen összegért lehet biztosíttatni. Érdemes legalább kipróbálni a kalkulációt, és legfeljebb utána el tudjuk dönteni, hogy ér-e nekünk ennyit, vagy nem. Az egész dolog pusztán néhány percet vesz igénybe, és olyan adatokat kell megadnunk, mint például az építés éve, hogy állandóan lakott-e az ingatlan, vagy hogy hány melléképület található.

Hozzászólás írása