Az új évezred új fogalma: a kiberbiztonság

A kiberbiztonság a számítógépek, szerverek, mobileszközök, elektronikus rendszerek, hálózatok és adatok rosszindulatú támadások elleni védelmét jelenti. A fogalom számos kontextusban alkalmazható, az üzleti szférától a mobil számítástechnikáig, azonban nagyon kevesen foglalkoznak vele igazán.

A kiberbiztonság különböző fajtái

Érdemes tudni, hogy a kibertámadásoknak is több fajtája létezik, amiből három fő kategóriát különböztetünk meg. Az egyik, amikor a kiberbűnözés magában foglalja a pénzügyi haszonszerzés céljából indított támadásokat. A második gyakran politikai indíttatású információgyűjtést jelent. Végül ott van a kiberterrorizmus, aminek a célja az elektronikus rendszerek aláásása pánik vagy félelem keltése céljából.

Ezután az IT Governance elmagyarázza, hogy mit is foglal magában a biztonság fogalma. A hálózatbiztonság a számítógépes hálózatnak a behatolókkal szembeni védelmét jelenti, legyenek azok célzott támadók vagy rosszindulatú programok. Az alkalmazásbiztonság a szoftverek és eszközök fenyegetésektől való mentesítésére összpontosít.

Az információbiztonság az adatok integritását és adatvédelmét védi, mind a tárolás, mind a továbbítás során. Az operatív biztonság magában foglalja az adatvagyon kezelésére és védelmére vonatkozó folyamatokat és döntéseket.

A visszaállítás fontossága

A támadás utáni helyreállítás folytonossága határozza meg, hogy egy szervezet hogyan reagál egy kiberbiztonsági incidensre vagy bármely más olyan eseményre, amely a működés vagy az adatok elvesztését okozza. Különböző irányelvek határozzák meg, hogy a szervezet hogyan állítja helyre a működését és az információit, hogy visszatérjen a probléma előtti kapacitáshoz. Az üzletmenet-folytonosság az a terv, amelyre a szervezet akkor támaszkodik, amikor bizonyos erőforrások nélkül próbál működni.

A helyreállítás mellett a megelőzésről is sokszor esik szó, amire a vállalatoknak külön kell figyelniük, ezért érdemes felkeresni ilyen szolgáltatással foglalkozó céget. A felhasználók oktatás segít elkerülni a támadásokat, és csökkenti a katasztrófa veszélyét.

Hozzászólás írása