Mikor jön el a tetőablak cseréjének az ideje?

Amikor valaki házat épít, érdemes hosszú távon gondolkodnia és minőségi alapanyagokat használnia az építkezés során. De hiába a gondos választás és a ház rendszeres és odafigyelő karbantartása, bizony lesznek olyan feladatok, melyeket időről időre el kell végezni. Ilyen a festés, a burkolatok cseréje és bizony az ablakok cseréje is.

Hogy mikor jön el a tetőablak cseréjének az ideje, arra nincs egyetlen igaz válasz. Ez ugyanis sok mindentől függ, több tényező is szerepet játszik abban, hogy mikor kell cserélni az ablakot. És ebben a kérdéskörben az életkor valóban csak egy szám. A legjobb minőségű ablakok esetében is 20-25 év az átlagos élettartam, tehát ez után már vélhetően le kell őket cserélni valami újra, modernebbre. Már csak azért is, mert a tetőablakok világa is dinamikusan fejlődik, egyre újabb és újabb technológiai fejlesztések jelennek meg és az ablakok minősége is egyre jobb és jobb.

Látható és láthatatlan jelek

Vannak olyan jelek, melyek már utalnak arra, hogy eljött a csere ideje. Így ha rendellenes párásodást tapasztalunk, ha észrevesszük a penészedés jeleit, akkor gondoljunk arra, hogy ennek az oka az ablak nem megfelelő minősége, ilyenkor az ablakok hőszigetelése már nem a régi. A penész pedig nemcsak esztétikai probléma, hanem egészségügyi kockázatai is vannak. A hőszigetelésnek pedig kiemelt szerepe van a fűtési költségek tekintetében is, így ha ilyen problémák vannak, akkor el kell gondolkodni a mihamarabbi ablakcserén.

Az ablak műszaki állapotát mi magunk is le tudjuk ellenőrizni, ha nem záródik megfelelően, ha a szárny nem illeszkedik a tokba, ha befúj a szél, becsorog az eső, akkor szintén eljött a csere ideje. Az is előfordulhat, hogy a gumitömítések már elöregedtek, nem illeszkednek, le vannak válva, ezek élettartama általában egyébként 10 év. Van mód természetesen a tetőablakok felújítására is, kérdezzünk meg erről egy szakembert, aki mérlegelni tudja, hogy vajon hogy járunk jobban, a felújítással vagy a cserével.

 

Hozzászólás írása