Az univerzális távirányítók átka

Bármikor előfordulhat, hogy bár a tévének semmi baja, a távirányító tönkrement például leesett és eltört, vagy csak elhasználódott. Ilyenkor kevesen fordulnak a gyártóhoz, helyette inkább elmennek egy műszaki áruházba, és leemelnek egy univerzális távirányítót. Aztán otthon hiába próbálgatják vele beállítani a tévét, egyszerűen nem megy – pedig állítólag mindent tud.

Miért?

Az univerzális távirányítókat nem jó találomra kiválasztani, és gyakran rosszabb vétel és pénzkidobás, ha nem járunk utána, hogy egyáltalán milyen típus illik a saját készülékünkhöz. Ráadásul a legtöbb univerzális távirányító egyszerre több készüléket (pl. videó lejátszó vagy DVD lejátszó) tud kezelni, a sok gomb miatt már eleve az eligazodás is nehezebb lehet rajta. Nem egyszerű ilyen készüléket kiválasztani, ugyanis a mellékelt tájékoztatóban általában csak a készülék kódszáma van feltüntetve, a típus nem, a vásárló pedig csak hosszadalmas otthoni bogarászás után jöhet rá, hogy a kapcsoló egyáltalán nem képes működtetni a saját tévéjét, vagy csak a legalapvetőbb funkciókra képes.

Univerzális vagy gyári távirányító? A döntést a HDPlanet.eu segíti olcsó árakkal

Univerzális vagy gyári távirányító? A döntést a HDPlanet.eu segíti olcsó árakkal

A típusok feltüntetésének hiánya mögött legtöbbször üzletpolitikai okok állnak, hiszen a vásárló a saját ügyetlenségének tekinti a rossz vételt, és inkább nem viszi vissza cserére az üzletbe. Ezek a kódok sem feltétlenül egyeznek meg egyes tájékoztatókban, leginkább csak összezavarják a vásárlót, aki jól szeretne dönteni, de mégsem tud.

Bár az univerzális távirányító olcsóbb és gyorsabb megoldás lehet a tönkrement kattintó esetén, mint megrendelni, mégsem feltétlenül jó vétel, hiszen ha működik is a szerkezet a készülékünkkel, akkor is általában csak a legalapvetőbb funkciókat tudja. Gyakran még a feltüntetett gombok feletti szöveg sem jelent semmit, és teljesen más funkció tartozik hozzá. Kettő vagy több készülék birtoklása esetén érdemes lehet egy ilyet beszerezni, hiszen akkor nem szükséges több távkapcsolót magunknál tartani, elég egy darab. Mindenesetre ha egy univerzális távkapcsoló vételén gondolkodunk, akkor jó, ha előtte tudakozunk az internetről, hogy melyik készülékhez melyik lehet a legideálisabb. Ezt csak azoknál a távirányítóknál lehet megtudni, amelyekhez a kódszámokon felül feltüntetik a készülékek típusát is.

Mi a megoldás? Univerzális távirányító helyett, olcsó gyárit:

Az alábbi oldalon például kiválaszthatjuk magunknak a megfelelő márkát, sőt típust is, és viszonylag olcsón beszerezhetjünk a tévénkhez tartozó távkapcsolót: http://www.hdplanet.eu/termekek/taviranyito

Néhány drágább modell tanítható, de szükséges hozzá egy-egy szoftver, amellyel képes az ember frissíteni a távirányító kódjainak listáját. Ráadásul a gyengébb típusok könnyedén elfelejtik a betáplált készülék kódját, így mindent elölről kell kezdeni.

Sajnos az univerzális távirányítók javítása gyakran nehéz feladat a szakember számára, elképzelhető, hogy nem is éri meg javíttatni. Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik éri meg jobban: egy mindenre alkalmas (vagy semmire) univerzális távirányító, amellyel több készüléket tud az ember működtetni, vagy egy speciális, ami kifejezetten csak a saját tévénkhez jó.

Hozzászólás írása