Facebook veszélyek

Még a készítők, közöttük a mai napra már multimilliárdos zseni, Mark Zuckerberg sem hitte volna, hogy találmányuk az új évezred második évtizedére az internet messze legtöbbször látogatott és legtöbb pénzt hozó oldalává válik. Ahogy egyesek mondják, a Facebook jött, és mindent vitt: újszerűségével, a kapcsolattartás legegyszerűbb formájaként futótűzként terjedt el először az Amerikai Egyesült Államokban, majd a világ többi részén is.

Mára az emberek nagyobb többsége ismeri az oldalt, még ha nem is regisztrált tagja a közösségnek.

Facebook - Mark Zuckerberg

Facebook – Mark Zuckerberg

Ez a hatalmas információs adatbázis sokszor nagyon hasznos információkat nyújthat mindamellett, hogy könnyedén megtalálhatjuk régi iskolatársainkat, gyerekkori barátainkat, vagy egykori munkatársainkat. Munkáltatók sokasága használja arra az oldalt, hogy jelentkezőiket ne csak az önéletrajzról ismerjék meg, hanem az egyes feltöltött tartalmakat átnézve szélesebb képet kaphassanak a leendő kollégáról. Egy felmérés szerint a munkáltatók harmincöt százalékát már öt évvel ezelőtt is jelentősen befolyásolta, mit talál a jelentkező facebook adatlapján. Ha jobban belegondolunk, máris itt az első veszélyforrása az egyébként szenzációs találmánynak: egyes nem általunk feltötötött – erre ugyanis lehetőséget ad az oldal -, de minket ábrázoló fényképek kényelmetlen helyzetbe hozhatnak minket, sajnos akár még tudtunk nélkül is. Senki nem nézi napi huszonnégy órában az üzenőfalát, hogy éppen ki mit ír róla, milyen inzultáló képet tölt fel róla, vagy oszt meg olyan megjegyzést, ami rossz fényt vethet rá egy állásinterjú alkalmával.

Ennél sokkal nagyobb gondot jelent, ha profilunkat más személy töri fel. Egy képzett hackernek nem jelent kihívást feltörni egy facebook adatlapot, ezt mindenki sejtheti. Azonban azt is tudunk kell, hogy vannak már olyanok is, akik e tudásukat a laikusokkal is szívesen megosztják, és egy-két óra leforgása alatt képessé teszik őket, hogy hozzájuthassanak adatainkhoz. Ezért is fontos: számítógépünk legyen mindig felkészítve a külső behatolás ellen (megfelelő vírusírtó, tűzfal), így a facebook feltörés ellen nagyobb eséllyel tudunk védekezni.

Hozzászólás írása