Nyaralás homokos tengerparton

Horvátország színes turizmusa révén egyre kedveltebb úti célja a nyaralásoknak, akár néhány napról, akár hosszabb idejű kikapcsolódásról van szó. Horvátországban mindent megtalál a pihenni vágyó ember. A tengerparti lazulás, a hajókirándulások, a városok nyüzsgése mindenki számára azt kínálja, amit éppen a tökéletes nyaraláshoz keres. Horvátország legnépszerűbb turisztikai célpontjai nehezen állíthatók rangsorba a bőséges kínálat miatt.

homokos tengerpart

homokos tengerpart

Talán az egyik legkedveltebb része a Murter – sziget, mely Zadar és Sibenik közt fekszik, és élénk turizmust bonyolít le homokos öbleiben található strandjainak, a csodás látványt kínáló földrajzi fekvésének és nem utolsó sorban könnyű megközelíthetőségének köszönhetően. A szigeten található városok mindegyike sok látványosságot kínál a turisták számára. Betina városból például könnyen megközelíthető Horvátország három nagy nemzeti parkja, a Kornati, a Krka és a Pakelnica. A horvátországi tengerpartokat ismerők tudják, hogy a kristálytiszta víz nem éppen a homokkal fedett tengerpartok sajátja. Aki először tervez horvátországi utazást, az készüljön fel a kavicsos tengerpartokra, és vigyen magával úszócipőt, mely nemcsak kint, hanem a vízben is jó szolgálatot tesz. Azért szomorkodásra nincs ok, a horvát strandok némelyikén van lehetőség elnyújtózni a forró homokon, belefúrva kezünket, lábunkat. Rab – szigeten a Lopar strand 2 km hosszan kínálja a fürdőzni vágyók számára a puha homokos fövenyt, csakúgy, mint Pag – szigetének, vagy Sunj – öbölnek strandjai.

Pula

Pula

Horvátországban természetesen nemcsak a strandok kínálnak élvezetes felüdülést, hanem a városok méltán nevezetes látványosságai miatt is érdemes egy horvátországi utazást megejteni életünk során. Pula az Isztriai félsziget legismertebb városa, és nemcsak a turizmusnak, hanem a virágzó gazdaságnak is köszönheti hírnevét. A turistákat természetesen inkább az úti kalauzok csábító leírása vonzzák Pulára, hogy élőben is megtekinthessék az amfiteátrumot, a Herkules – kaput, a nevezetes városházát, hogy kincsekre vadászhassanak a szombatonkénti antik piac forgatagában, vagy hűsöljenek a Sergius diadalív közelében található Giardini park hatalmas fáinak lombozata alatt. Horvátország természeti remekműveinek sorából nem szabad kihagyni Európa legszebb tavai közé sorolt Plitvicei tavakat.

Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

Ha valakinek nincs lehetősége hosszabb időre eljutni Horvátországba, egy napos kirándulás keretében akkor is érdemes ezt a természeti csodát megtekinteni. A Plitvicei tavak 1979 – ben az UNESCO Világörökségének részévé lettek, ami nem csoda, hiszen a Nemzeti Parkba belépve a vizek birodalmában érezheti magát bárki. A két nagyobb tóegységre osztott vízrendszert mésztufa gátakkal választotta el a természet alkotó keze, és mintegy 8 km magasból aláeső vízesések táplálják.

A tavak vizének sajátossága, hogy a zöldtől az azúrkékig számos színben kápráztatja el a park látogatóit. A színek, a kellemes csobogás, a gyönyörködtető vízesések mellett a park élővilága is sok érdekességet rejt, mert különleges madárfajok, halak, szarvasok és medvék is a látogatók szeme elé kerülhetnek a tórendszer körüli látogatáskor. Azok a látogatók, akik bírják a kihívást közel 8 órás sétára készülhetnek, ha mindent látni szeretnének a tavakból. Azoknak sem kell aggódni, akiknek az állóképessége nem bírja a nagy túrázást, mert többféle útvonal közül lehet választani, sőt helyenként kisbusszal, hajóval is ki lehet váltani a gyaloglást.

Hozzászólás írása