Dugulás: házi praktikák vagy szakember hívása?

Az egyik legkellemetlenebb dolog a dugulás: váratlanul jön, és bármelyik lefolyónkban történik meg, komoly problémát okozhat. A házi duguláselhárítási praktikák segítenek a könnyebb esetekben, de ha nincs megfelelő tudatosság, akkor újra és újra elő fognak jönni a problémák.

Léteznek mindenféle csodaszerek, amelyek megtisztítják a lefolyónkat. Érdemes mindenképpen beszerezni egy flakonnal, jó, ha vészhelyzetben van miért nyúlni, és nem kell a boltba rohanni érte. Ajánlatos az ismertebb márkák közül választani, vagy utána olvasni az interneten, hogy melyek a legjobbak. Csodát a szerektől nem érdemes várni, de az enyhébb dugulást valószínűleg képesek megszüntetni.

Érdemes lehet kipróbálni a lefolyó csövét átmosni, erre főleg kádaknál és csapoknál van lehetőség. A kádba, zuhanytálcába, mosogatóba mindenképpen szerezzünk be egy-egy szűrőt, hogy a nagyobb méretű dolgokat fel tudjuk vele fogni. Ezek a szűrők nem képesek felfogni minden dolgot, ami a lefolyóba áramlik, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a lefolyó nem fog eldugulni. Miért? Mert a lefolyóba áramló anyagok, például a mosogatószer vagy a samponok tömítik el a legjobban a csöveket, ezek bejutását pedig nem lehet megakadályozni.

Lehet akármilyen szép kádunk, ha eldugul, az komoly problémát jelent

Lehet akármilyen szép kádunk, ha eldugul, az komoly problémát jelent

Mikor hívjunk duguláselhárító szakembert? Vannak, akik egyből mesterembert hívnak, ha dugulási gondjuk akad, de azért érdemes az alapvető házi praktikákkal kezdeni, mert lehet, hogy segít. Súlyosabb esetekben érdemes azonnal szakembert hívni, ha látjuk, hogy valószínűleg semmi fortély nem segít. Ilyen eset például a teljes elzáródás, amikor a víz szinte megállíthatatlanul folyik vissza, bűzös, kellemetlen szagokkal társulva. A problémásabb esetek elhárítását minden esetben bízzuk szakemberre, hiszen ők értenek hozzá! Lehetőleg ne próbáljuk meg szétszedni a csöveket, vagy bármi módon bontani, mert rossz vége lehet.

Hozzászólás írása