Egyedi bútor kontra „gyári” bútorok

A kereskedelemben mindig fontos a mennyiség és minőség kibékítése: lehet-e valami igazán minőségi, ha sorozatban gyártják? Természetesen igen, mindaddig, amíg a minőség funkcionalitást jelent, de semmi többet. A szék sokáig jó szék marad vagy a konyhaszekrény nem esik szét. Ha ez a minőség, akkor lehet. De vajon valóban mindössze ennyit jelent az a kifejezés, hogy „kitűnő minőség”?

Nem lehetséges-e, hogy a valóban jó minőségű dolgok magas értéket is képviselnek akár művészileg is? Mert a bútorok egy ízlésvilágot képviselnek, művészi értékű tárgyak lehetnek, és köztük éljük az életünk, köztük pihenünk, ők adják az otthonunkat.

Egyedi bútorok

Egyedi bútorok

Manapság, miközben egyre nagyobbra híznak a városok, és az emberek egyre kisebb helyre zsúfolódnak mind nagyobb tömegekben, még fontosabbá válik számukra, hogy kifejezzék önmagukat. Ez a belső vágy űzi, hatja a sokaságot. A munkában, a magánéletben, párkapcsolatainkban, művészetünkben mind jelezni szeretnénk, hogy vagyunk, létezünk és mi vagyunk. Az egyéniség, az önmagunkra csodálkozás, a reflektálás saját személyiségünkre alapvetően fontos a kiegyensúlyozott lelki világhoz. De vajon lehetséges-e igazi otthont, valóban csak ránk jellemző mikrovilágot teremteni tucatbútorokkal?

Érdemes átgondolni, hogy csak ideiglenes berendezési tárgyakként gondolunk-e a bútorainkra. Manapság minden ideiglenes: a barátot, barátnőt évente cserélik, az autó a megvétel pillanatában már kevesebbet ér, pedig csak kigurul az autószalonból, és még a drága tárgyakról is tudjuk, hogy néhány év múlva a szemétben végzik. Ez a mulandóság lengi körül az embereket. Olyan ez az egész, mint a halál illata. Szükség van állandóságra, vágyjuk a minőséget és az egyediséget.

A tömegtermékként készült bútorok gyakran szépek. Az egyedi bútor készítés segítségével azonban kifejezetten nekünk készülő bútordarabokat kaphatunk: éppen olyan stílusút, színűt és méretűt, amilyenre szükségünk van. Nincsenek kompromisszumok, mikor összeállítjuk az otthonunkat, ahová a családunkat tervezzük. Az egyedi, minőségi bútor minden darabja műalkotás, ezzel pedig nem veheti föl a versenyt a tömeggyártás. Aki magának készíttet bútort, nem fog a szomszédban is a saját tárgyaihoz hasonlókkal találkozni.

Hozzászólás írása