Előkészületek és utómunkák dugulásnál

Sokszor fordul elő, hogy nehezen megy le a víz, vagy egyáltalán nem akar, sőt még fel is bugyog valamelyik másik lefolyónkból. Ez nagyon kellemetlen, mert előrevetít egy gusztustalan helyzetet, amiben senki sem érzi jól magát.

Sajnos a legtöbb lakásban, házban elkerülhetetlen, hogy néha előforduljon dugulás. A duguláelhárítás lehet gyors, egyszerű, de lehet bonyolult és nehézkes is, függően attól, mi okozta a dugulást és milyen szakember kísérelte meg elhárítani. Ha előzőleg a csövekkel nem voltak bajok, mi magunk is megpróbálhatjuk helyrehozni a dolgokat. erre a WC pumpa vagy bizonyos szerek kiválóan alkalmasak, sokszor érhető el velük siker. Azonban ha nem érünk el eredményt, a vízvezetékszerelőt kell hívni, aki professzionálisabb eszközökkel, tapasztalattal rendelkezik, így valószínűleg ő hatékonyan kitisztítja a csöveket.

Mielőtt egyáltalán nekilátnánk a pumpás vagy vegyszeres megoldásnak, mindenképpen végezzük el a kényelmi, higiéniai és biztonsági előkészületeket. Pakoljunk el a munkaterületről és környékéről mindent, amit csak lehet. A lefolyó, tisztítás közben nagyon messze és magasra ki tud fröcsögni, ezért jó, ha kipakoljuk a mozdítható dolgokat, a többit meg letakarjuk. Készítsük elő a gumikesztyűt, vegyszerek esetén jól jön, ha van védőmaszkunk és védőszemüvegünk. Maszk helyett megteszi egy kendő, védőszemüveg helyett egy nagyobb méretű napszemüveg, amiben azért még jól látunk. Vegyszerek esetén nagyon fontos, hogy valamivel megakadályozzuk a vegyszer bőrünkkel való érintkezését, a termelődő gázok belélegzését és szembe jutását.

Előkészületek és utómunkák dugulásnál

Előkészületek és utómunkák dugulásnál

Érdemes előkészíteni törlőruhát, ami lehet egy rossz póló is akár, egy vödröt és a felmosót, valamint egy vödörnyi tiszta vizet. A belső helyiségek ajtajait nem árt becsukni, hogy ne terjengjen a házban mindenfelé a kellemetlen szag, ám gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről.

Ha szakember segítségét vesszük igénybe, akkor szintén érdemes ezeket az előkészületeket megtenni, de a bejárattól a dugulás helyéig vezető utat is érdemes szélesíteni és eltenni bizonyos dolgokat, mert az eszközök melyekkel esetlegesen dolgozni fog, lehet, hogy nagyobb méretűek, piszkosak és a munka végeztével biztosan piszkosak lesznek. Ha nem csempézett a fal, akkor a dugulás közelében valamivel érdemes letakarni, mert a festett falról nehéz lemosni a ráfröccsent csatornavizet.
Ha megtörtént a duguláselhárítás, akkor jöhet a takarítás.

Nagyon fontos, hogy egy dugulás után nagyon precízen és részletesen takarítsunk ki, mert komoly fertőzésforrás a csatorna. Ha megfelelően megtettük az előkészületeket, könnyebb dolgunk van, hiszen nem lett minden fröcsögéses és nem minden tárgyunk, berendezésünk lett tele kórokozókkal. A felmosás és kád, kézmosó, WC stb letakarítása is fontos, ahogy minden olyan holmié, felületé, ami a közelben van. Végül sok forró vízzel mossuk át a rendszert.

Hozzászólás írása