Ilyen fatípusokból készülhetnek bútorok

Habár manapság egyre többször találkozhatunk műanyag- és fémbútorokkal, a legtöbb otthonban azért még mindig a fa bútorok azok, amelyek népszerűek. Sokan azonban nem tudják, hogy az egyes fa bútorzatok között bizony óriási különbségek lehetnek, hiszen léteznek tömörfából, direkt bútorlapból, laminált lapból, sőt furnérból és rétegelt lemezből készült bútorok is. Hogy melyekre mi a jellemző?

Tömörfa

A tömörfa egyik legnagyobb hátránya a drágaság. Nagyon sok fát ki kell ugyanis vágni ahhoz, hogy olyan egészséges alapanyagokat, kvázi szépen erezett deszkákat kapjunk, amelyek megfelelőek ahhoz, hogy egy bútor elkészülhessen belőlük. A tömörfa bútorok nem csak rendkívül nehezek, hanem nagy a teherbírásuk és a tartósságuk is, amennyiben ezekre vigyázunk, akár évszázadokig is kitartanak, noha nagyon érzékenyek a nedvességre, a szennyeződésekre, sőt a fényre és a letakarásra is. Cserébe azonban nagyon tiszta és természetes érzésű, jól faragható és formálható bútorokat kapunk, amelyeket natúrként hagyva, enyhe lazúrral átkenve is kiemelkedően mutatósak lehetnek, de nagy hátrányuk, hogy sérülés esetén nem lehet őket megfelelően javítani, csak drágán.

Bútorlap

Ilyen fatípusokból készülhetnek bútorok

Ilyen fatípusokból készülhetnek bútorok

A legtöbb otthonban általában faforgács alapú bútorlapból készült bútorok találhatók a legnagyobb mértékben. Sikere elsődlegesen annak köszönhető, hogy a kvázi fahulladékból előállított alapanyag nagyon olcsó, egyszerű vele dolgozni, mindezen felül pedig a súlya is megfelelően alacsony, ezáltal otthonunk átrendezésekor, festéskor vagy költözéskor könnyű mozgatni őket. Az egyik leginkább környezetbarát megoldás a bútoriparban, hiszen egy fából a ledarálást követően akár több bútorra elegendő alapanyag is elérhetővé válik.

Laminált bútorlap

A laminált bútorlap lényegében a faforgácsból készült bútorlapok egyik változata, és mondhatni a legelterjedtebb mindközül, hiszen ezek azok az alapanyagok, amelyek laminálás során egy műanyag bevonattal kerülnek ellátásra, így fa erezettel vagy színnel lehet bevonni az adott bútorlapot a mutatósabb bútorok elkészítésének érdekében. Az ilyen bútorlapok legnagyobb hátránya, hogy gyakran belefuthatunk nagyon silány minőségbe, hiszen nagyon sok helyen a legrosszabb, gyakran kiszáradt vagy beteg fákból származó faforgácsot is belekeverik az ilyen laminált lapokba, amivel a bútornak nem lesz tartása, és idő előtt tönkre is mehetnek.

Ezzel szembeni előnyük természetesen, hogy még a jobb minőségű bútorlapok is nagyon olcsóak, különös tekintettel a tömörfához mérten. Egy átlagos szekrény például minden túlzás nélkül egy tömörfa alapanyag árának 20-30 százalékából is megvalósítható, ha laminált bútorlapot alkalmazunk. Nem szabad elmenni szó nélkül továbbá azon előnyök mellett sem, hogy a laminálás révén a bútorlap nagyszerű védelmet kap a párával szemben, sőt a közvetlen nedvességnek is képes ellenállni, sőt a vegyszeres tisztítást és a közvetlen fényhatást is nagyon jól tűri, ezen túlmenően pedig bármilyen színben és mintázatban elérhető, speciális festékkel pedig még festhető is.

Furnér

A furnérlemezek kvázi az arany középutat jelölik a tiszta fából és a bútorlapból készült alapanyagok között, ezáltal mindkettő jobb tulajdonságait képes volt ötvözni, ami nyilván megmutatkozik az árban is – még a legrosszabb minőségű furnér is legalább dupla annyiba kerül, mint egy jobb bútorlap –, de sajnos a pozitívumok mellett azért hátrányai is vannak ennek az alapanyagnak. Ide sorolható, hogy a fához képest nem olyan tartós, de ellenállóbb a fénnyel és a vízzel szemben, ám mégsem annyira, mint a bútorlapok. A furnér tehát ideális kompromisszum azok számára, akik szeretnének maguknak olyan bútorokat, amelyek részben a tiszta fából készültek élményét közvetítik, de mégis divatosak és dizájnosak, hovatovább nem túl nehezek, és még a tisztítást is nagyon jól tűrik.

Rétegelt lemez

A rétegelt lemez egy különleges faanyag, amit pár évtizeddel ezelőtt nagyon gyakran használtak, de manapság már csak ritkán, holott bizonyítottan ez a legerősebb és leginkább strapabíró faanyag a világon. Falemezek egymásra ragasztásával állítják elő, aminek köszönhetően rendkívül drága és divatjamúlt is, de a teherbírása olyan nagy, hogy bizonyos esetben szükség van rá, ha ragaszkodunk a fához, esetleg a retro stílushoz.

Hozzászólás írása