Ha megcsípett a szúnyog…

Milyen házi praktikák állnak a rendelkezésünkre, ha megcsípett a szúnyog és hatásosan szeretnénk csillapítani az égő, viszkető érzést? Az ember évszázadok óta igyekszik megtalálni azokat a praktikákat, amelyek a leghatásosabban enyhítik a kellemetlen viszketést. A középkorban nyilván nem vásárolhattak a patikákban különböző rovarriasztó szereket, de a természet már akkor is számos többé vagy kevésbé eredményes lehetőséget kínált.

De vajon mit tehet a ma embere, ha nem szeretne a patikába rohanni egy kis szúnyogcsípés utáni szerért? Ha már megtörtént a csípés, a viszkető duzzanatot több házi praktikával is kezelhetjük.

Igen hatásosnak bizonyul az ecetes borogatás. Csökkenti a duzzanatot és szinte azonnal megszünteti a viszkető érzést. Hasonló hatást fejt ki az alkohol, ami szintén remekül fertőtlenít, igaz, picit csíphet az első pillanatokban. Igazán eredményes lehet a nedves só. Egy ilyen kezelés után szinte garantálható, hogy megszűnik a viszketés. Igen hatékony módja ez a szúnyogcsípések kezelésének. Illetve érdemes még megemlítenünk a hagyma levét és a mentát is, amelyeknek szintén remek viszketést csillapító hatásuk van.

Szúnyogháló szúnyogok ellen

Szúnyogháló szúnyogok ellen

Természetesen minden praktika alkalmazása előtt tisztítsuk ki a csípés helyén keletkező apró sebet! De a legjobb, ha a szúnyogokat be sem engedjük a házunkba! A természetes rovarriasztók közül hatásos lehet az élő paradicsom vagy a citrom aromára, melyek riasztóként hatnak a szúnyogokra. A hatásos megoldást a beltéri védekezésben a szúnyogháló jelenti.

Hozzászólás írása