Hogyan vásároljunk napernyőt?

Noha mostanában egymást érik a hűvös és esős időszakok, hamarosan ránk fog köszönteni a nyár, amikor hét ágra süt a nap. Akármennyire is szeretjük a napsütést, a forróság ellen védekeznünk kell. Hamarosan átmelegednek a falak és a lakás szinte elviselhetetlenné válik. Klíma berendezések használata nélkül a beltér fülledt levegőjétől mindenáron szabadulni szeretnénk, hiszen a lakásban a pihenés nem nevezhető kellemes időtöltésnek.

A kert kiváló lehetőséget kínál egy kis délutáni sziesztához, ám ha nincsenek megfelelő méretű árnyas terek, a heverészés helyett pecsenyesütésről beszélhetünk, ahol mi magunk vagyunk a hús a sütőben.

A napernyő megoldások jelenthetik a megoldást, de ezek is csak akkor jelentenek örömet, ha jól választottunk. Érdemes tehát néhány percet szánni arra, hogy megismerjük a napernyőkkel kapcsolatos alakvető tudnivalókat, mint például a rögzítés fontossága vagy a szélállóság.

A rögzítés kétféle módon történik: fix vagy mozgatható kivitelezésben. Mindkettő előnnyel és hátránnyal is rendelkezik. A fix rendszerint masszívabb és a talapzat nem foglal helyet, ám lehetetlen a napernyő áthelyezése. Ezzel szemben a mobil megoldások ennek épp az ellenkező tulajdonságaival rendelkeznek.

Oldalkaros napernyő

Oldalkaros napernyő

A fix rögzítés rendszerint bebetonozott csőhüvely segítségével történik, amely stabil és biztonságos módja a napernyő felállításának. Ezzel kapcsolatban azt kell megemlítenünk, hogy a beton teljes megkötéséhez 4-5 nap szükséges, tehát a beton öntésétől számított 4-5 napot érdemes várnunk a napernyő felállításával. A szélállóság nagyobb mértékben jellemző azokra a napernyőkre, amelyek több, hosszabb vászon feszítő karral rendelkeznek a napernyő felületi mérethez viszonyítva. Amennyiben olyan területen használná a napernyőt, ahol erősebb széllökések várhatóak, nyílt tér övezi a teraszt vagy a kertet, akkor érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Élvezzük a nyarat és döntsünk okosan, ha saját napernyőt vásárolunk!

Hozzászólás írása