Ha szorít az idő: költözködési pánik

Egy költözködést lebonyolítani bizony nemcsak annak jelent hatalmas feladatot, aki ezt elvégzi – például egy költöztetős cég számára – hanem bizony annak is, aki összepakolja az életét, hogy új helyen próbáljon szerencsét. Amikor szorít az idő, akár azért, mert hirtelen jött a döntés vagy lehetőség, akár azért, mert nem volt időnk előbb összekészíteni holmijainkat, hatalmas stressz nyomhatja a vállunkat. Lássuk, mire cserélhetjük a pánikhangulatot!

Az utolsó egy hét

Egy hét a költözés előtti teendőkhöz nagyon kevés, mégis van néhány kihagyhatatlan teendő, amit számításba kell vennünk. Az egyik ilyen a takarítás lesz, amit az új otthonunkon fogunk elvégezni. Ilyenkor sokkal könnyebb dolgunk van egy nagytakarítást illetően, érdemes hát kihasználni a helyzetet. Bátran nekieshetünk a falak festésének, ha szükséges, az ablakok pucolásának, a villanykapcsolók lemosásának, és minden egyéb olyan elfoglaltságnak, amit a heti gyorstakarításkor általában kihagyunk.

Természetesen ezzel nem kerüljük ki a beköltözés utáni lakás- vagy háztisztítást, de egy hét alatt semmi nem fog annyira elhasználódni, hogy egy kisebb takarítással ne tudjuk azt megoldani.

A hivatalos kötelezettségek

Készen állsz a költözésre? Az utolsó napok

Készen állsz a költözésre? Az utolsó napok

Talán még a pakolásnál, takarításnál is fárasztóbb tud lenni, de elengedhetetlen, így semmi esetre se feledkezzünk meg róla: a számlákkal, közüzemi szolgáltatókkal, lakcímmel kapcsolatos tennivalók. Sokak szerint ez csak egy szükséges rossz, ám fontos belátnunk, hogy nem spórolhatjuk le a teendőlistánkról. Ha rendelkezünk újságelőfizetéssel, vagy rendszeresen rendelünk valahonnan, akkor az új lakcímet érdemes lejelenteni itt is, hiszen ezzel későbbi bonyodalmaktól óvhatjuk meg magunkat.

Az időpont és a dísztárgyak

Akárhogyan is költözünk: céggel, barátokkal, családdal, mindenképpen fixáljuk le az időpontot, amikor megkezdjük az átpakolást, és természetesen a várható összeget is jó, ha előre megbeszéljük. Ezzel egy időben a dísztárgyakat érdemes gondosan elhelyezni, hiszen a sérülékenységük miatt több időt igényelnek, és különös figyelmet érdemelnek, hogy új otthonunkat is méltán tudják majd ékesíteni. Ennek érdekében pár napot könnyedén ki lehet bírni nélkülük is.

Túlélőcsomag a porondon!

A költözés előtti pár napban mindent el kell pakolnunk, amit csak lehet, kivéve egyet, ami nagyon fontos szerepet fog betölteni az első esténken: ez pedig nem más, mint a túlélőcsomag! Ezzel együtt az éléskamrát, és a hűtő maradék tartalmát mindenképpen érdemes felhasználni, felélni, hogy ezeket már lehetőség szerint ne kelljen költöztetni, és ne is vesszenek kárba.

A másik alternatíva

Ha nem túlélőcsomaggal tervezzük az első esténket az új helyen, akkor beiktathatunk egy utolsó, gyors főzést régi otthonunkban, majd csomagoljuk el, és pihenjünk egy hatalmasat, mert az ezt követő néhány napban nem igazán lesz rá lehetőségünk.  Hasznos, ha beiktatunk egy hajmosást, így néhány napra ezt is kipipálhatjuk. Az utolsó tisztálkodás után pedig nincs más dolgunk, mint kipihenni magunkat, mert ébredés után halaszthatatlan teendők hosszú sora vár majd ránk.

Hozzászólás írása