Illemtan az étteremben

Mindennapjaink során gyakran fordulhatunk meg olyan vendéglátó egységekben, éttermekben, hotelekben, ahol mindenképpen érdemes ismernünk az etikettet a kellemetlen helyzetek elkerülése végett.

Természetesen nemcsak egy üzleti vacsoránál ildomos a szabályokkal tisztában lennünk, egy szombat esti lazítás közben is ugyanolyan fontos ismerni mit szabad, és mit nem. Lássuk, Magyarországon mire érdemes odafigyelnünk!

Az első lépések

Az általános illemtan alapján általában elsődleges szabály az, hogy a férfi a nőt maga elé engedi egy ajtón való belépés esetében. Ám, ha étteremről, vagy más vendéglátó egységről van szó, akkor bizony ez az általános szabály érvényét veszti. Tudniillik ugyanis, ilyenkor ismeretlennek számítanak a helyszínek, és ennek okán bizony a férfinek kell feltérképeznie a terepet, tehát ő lesz az, aki elsőként belép. Ha ez megtörtént, akkor viszont már a hölgyeket illeti meg ez privilégium, például egy ruhatárnál illik róluk lesegíteni a kabátot, méghozzá abban az esetben is, ha nem párként, hanem üzleti partnerként, teljesen egyenrangú felekként jelenünk meg.

Foglaljon helyet!

Az étteremben illik érdeklődni a hölgy preferációi iránt

Az étteremben illik érdeklődni a hölgy preferációi iránt

Az igazán nívós vendéglátó egységekben illik megvárni a helyfoglalással, amíg a személyzet fogad minket, majd megmutatja, hol találjuk az asztalunkat, hol költhetjük el vacsoránkat. Az asztalnál elsődlegesen mindig a hölgyek foglalnak helyet, és az etikett szerint nekik a későbbiekben nem is szükséges a helyüket elhagyniuk, ha pedig több vendéget is várunk, akkor a férfi lesz az, aki mindig felállva kell, hogy üdvözölje a később érkezetteket. A magyarországi illemtan szerint az egyik legfontosabb dolog az asztalnál, amire mindenképpen ügyelnünk kell, az az, hogy könyökünk szorosan az oldalunk mellett legyen, és ha csak a jobb kezünket használjuk étkezés közben, akkor a bal kéz az asztalon pihenjen mindeközben.

Mit hozhatok?

Az általános szabály szerint az éttermekben mindig a férfi kötelessége kommunikálni a pincérrel, ami nincs másként az ételrendelés során sem. A hölgy rendelését is az úr maga adja le, amelyet természetesen ezt megelőzően leegyeztettek. Borválasztásnál szintén hasonló az etikett: illik érdeklődni a hölgy felől, hogy mely borokat részesíti előnyben.

Amikor a lényegre kerül a sor, avagy mit tegyünk az étkezés során?

Hölgyeké az elsőbbség! Tehát mielőtt megkezdenénk az étkezést, minden esetben ildomos megvárni, míg a nő hozzálát a kihozott étel elfogyasztásához. A férfi csak abban az esetben kezdhet hozzá saját fogásához, ha ez megtörtént, sőt mi több, az evőeszközöket is akkor illik kézbe venni az illemtan szerint, ha a hölgy hozzákezdett a lakomázáshoz. Az evőeszközöket mindig a végénél ragadjuk meg, soha ne használjuk a teljes marunkat, és természetesen egy étteremben nem illik a tányérokat kocogtatni a késsel, kanállal, villával sem, szabály szerint az az igazi, ha hozzá sem érnek az étkészlethez.

A számlát kérném!

Amikor ebédünket, vagy vacsoránkat jóízűen elfogyasztottuk, és a fizetésre kerül a sor, ügyeljünk rá, hogy a lehető legdiszkrétebbek legyünk. Tehát a rossz szokásokkal ellentétben nem illik kiáltani a pincér felé a számlát illetően sem, maximum szolidan inthetünk neki, vagy esetleg egy fejbólintással jelezzük felé szándékainkat. Az etikett szerint úgy illik, hogy egy személy fizeti ki a végösszeget, és ha egymás közt szeretnénk később rendezni a költségeket, akkor azt az étterem kapuin kívül kell megtenni.

Hozzászólás írása