Sportolási lehetőségek a tengerparton

A nyaralás a legtöbbünk számára egyenlőt jelent a csodás tengerparti naplementékkel, a kristálytiszta vízzel, a homokkal és a földre hajló pálmafákkal. Lehet ez aktív pihenés, tele sportolással, de ennél jellemzőbb a lustálkodás, az olvasás, a semmittevés édes öröme, amelynek légkörébe szívesen beburkolózunk a dolgos hétköznapok után.

Ha rendszeresen végzünk testmozgást mindennapi életünk során, akkor azonban szinte biztos, hogy egy-két hetet nem fogunk kibírni sportolás nélkül. Nézzük, mire van lehetőségünk, ha kedvenc fitnesz-termünk többszáz kilométerre van tőlünk.

A mindenki számára klasszikus futás

A szakértők szerint mindenféle sport, mozgás alapja a rendszeres futás, enélkül ugyanis szinte nem is érdemes végezni semmi mást. Heti két-háromszor 20-40 percet javasolnak a hivatásosok, amelynek során testünk-lelkünk felfrissül, állóképességünk és anyagcserénk gyorsan javul, a szív- és érrendszeri betegségeknek pedig könnyedén elejét vehetjük. Emellett pedig az egyik legolcsóbb sportnak is tartják, hiszen, ha nagyon minimalisták vagyunk, akkor egy jó futócipőn kívül semmi más nem szükségeltetik hozzá.

Ez pedig játszi könnyedséggel belefér majd legkisebb bőröndünkbe is, és akár a hajnali órákban, a napfelkeltébe burkolózva vesszük elő egy kiadós napindításként, akár a naplemente csodáját élvezzük, a tenger zúgása, a sós levegő, és a pompázatos látvány extra feltöltődést fog jelenteni a futás örömeivel karöltve. Ezzel esik egy tekint alá az úszás is, hiszen a csodálatos tenger adta lehetőségeket vétek lenne nem kihasználni, ha az úszásról van szó. Érdemes felkészülnünk a sós víz okozta apró kellemetlenségekre is, hiszen a szemünket eleinte nagyon csípheti. Jó, ha búvármaszkkal úszunk, mert ezzel az ilyen jellegű kellemetlenségeket tökéletesen kiküszöbölhetjük, valamint a nem mindennapi látványt, és élővilágot, ami a sekély vizekben is vár minket, semmi esetre sem szabad kihagyni.

Ha csapatra és közösségre vágyunk

Futás a tengerparton: akár cipő nélkül is tehetjük

Futás a tengerparton: akár cipő nélkül is tehetjük

Amennyiben a kissé magányosabb sportoknál jobban kedveljük a közösségi sportokat, vagy netán ismerkedni támad kedvünk, akkor érdemes előkapni röplabdánkat, focilabdánkat, kevésbé szeles helyeken pedig akár a tollaslabdát is. Ha éppen csak egy ping-pong ütőnk van, és például egy pattogós gumilabdánk, az is tökéletes megoldás lehet, hiszen egy nagy kört alkotva egymásnak passzolgatva rendkívül jó móka lesz. Ha van frizbink, akkor pedig nemcsak a homokban játszhatunk sokadmagunkkal, hanem egyúttal a vízbe is invitálhatjuk társainkat, hogy a kacagást a finom hullámok között folytathassuk.

Sok tengerparton pedig már önmagában is van lehetőség ingyenes röplabdázásra, és focira, hiszen a parton találunk felhúzott hálókat és kapukat: ebben az esetben igazán könnyű dolgunk van. A vállalkozóbb szellemű csapatok bátran próbálják ki a szörfözés feledhetetlen örömeit, garantált a rengeteg nevetés – főként a kezdeti nehézségek során -, és természetesen a maradandó emlékek sokasága is hosszú távon örömmel tölt majd el bennünket.

A spiritualitás útján

A tengerparti környezet önmagában egy olyan közeget jelent, ami tele van pozitív energiával, természetesen a kevésbé spirituális emberek számára is. A végtelen tenger közelsége, a szikrázó napsütés, a ragyogó napfelkelte és naplemente, a levegő sós illata, a finom homok, és az üdülés derűs hangulata örömmel telíti el lelkünket, olyan hangulatokkal, emlékekkel, amelyekre a nehezebb napokon is szívesen visszagondolunk.

Ennek hatását megsokszorozva érdemes kipróbálni a tengerparton való jógázást, vagy akár magán a tengeren való jógázást az egyre népszerűbb SUP deszka segítségével. A jógázást összekapcsolva a tenger, és a természet erejével ugyanis még mélyebben át tudjuk élni a mozgás közben velünk történteket, tudatunk könnyebben kitágul, és a sok pozitív energiát még könnyebben be tudjuk fogadni. Akár magányosan, akár társaságban tennénk, egy biztos: fantasztikus élményt fog jelenteni számunkra.

Hozzászólás írása