Hiányszakmák Magyarországon: Élen a CNC gépkezelő

Az évente megjelenő Nemzetgazdasági Minisztérium hiányszakmáiból egyre több olyan foglalkozás van, melyekhez szakmunkás végzettség szükséges. Statisztikák szerint ugyanis, Magyarországon jelenleg nem csak orvos és nővér hiány van, de CNC- gépkezelő, hegesztő, ipari gépész vagy szerszámkészítő.

Szerencsére egyre több iskolában elsajátíthatóak ezek a szakmák, melyek kimagasló szaktudást igényelnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy az automatizálási hullámoknak köszönhetően az oktatás megreformálása és változása is sorra kerülhet a jövőben.

Érdekesség, hogy a jelentkezők egy részének a CNC-gépkezelő szakra gépészmérnöki vagy egyéb szakmai múlttal rendelkeznek. A képzések nagy része kb. 900 órát vesz igénybe. A gyakorlat orientált képzéseknek köszönhetően a tanulók nagy része képes elhelyezkedni a megszerzett szakmában.

CNC gép. Kép: promatech.hu

CNC gép. Kép: promatech.hu

Fontos a leendő CNC-gépkezelő oktatásra jelentkezőknek tudni, hogy ennél a szakmánál a precíz munkavégzés elengedhetetlen. Példának okáért egy nagy méretű csavar elkészítésénél, ha téved a munkát végző, akkor az alapanyag drágasága miatt nem feltétlen kap második esélyt a gyártásra.

A CNC munkakör

A CNC gépkezelők munkakörülményei függhet a cégek fejlettségi technológiájától. Az automatizálási hullám már elkezdődött Magyarországon is, azonban sok kisebb cég lassabb tempóval vagy használt termékekkel oldja meg a fejlesztési beruházásokat. Munkakört tekintve, aki a képzésen megszereti szakmáját, bizonyosan nem fog csalódni a munkaerőpiacon sem.

Az állandó kihívások ugyanis folyamatosan jelen vannak a szakmánál. Bérezést tekintve a megbízható és jó szakembereket megbecsülik, mivel egyre kevesebb a szakmunkás.

Szerencsére a gyakorlat orientált oktatásnak köszönhetően már úgy képzik a szakembereket, hogy a gyakorlat során megállják a helyüket. Megijedni nem kell a szakmától, hiszen a gépek működési elve szerint a vezérlést mikroszámítógépek programozása, míg az üzemelését a vezérelt gép és a technológia adja meg.

Hozzászólás írása