Horvátország tengerparti fürdőhelyei Európa legtisztábbjai közt

A horvát strandok vizsgálatok során 97,3 %-os értéket kaptak, amivel Európa legtisztábbjai közé tartoznak az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által ismertetett éves beszámoló szerint. Az első helyen Ciprus áll, itt kivétel nélkül az összes strand kiváló minősítéssel rendelkezik.

Horvátország után Málta következik a rangsorban 95,4%-os értékével, majd Görögország 94,2%-kal és Írország 90,1%-kal. A Horvátországban 913 fürdőhelyen, ebből 887 tengerparti strandon végezték. A jelentés szerint egyik helyen sem fordult elő kólibaktérium, valamint a turisztikai szezonban egy fürdőhelyet sem kellett bezáratni. Az európai strandok vízminősége kiváló, ennek ellenére az elmúlt évben 2009-hez viszonyítva 3,5%-kal kevesebb vízmennyiség tudott megfelelni a tisztasági kritériumoknak, a javasolt követelményeknek pedig 9,5%-kal kevesebb tett eleget.

Horvát tengerpart

Horvát tengerpart

A jelentésben Horvátország, Montenegró, Svájc és az Európai Unió 21000 belvízi vagy tengerparti strandját vetették alá a vizsgálatnak.

A horvát Környezetvédelmi, Területrendezési és Építésügyi Minisztérium 2010-es adatai is bizonyítják a horvát tengerparti fürdőhelyek kiváló minőségét és a Földközi-tenger térségében kiemelkedő tisztaságukat, miszerint 94%-ban kiváló vízminőséggel rendelkeznek.

913 helyen folytattak hetente vizsgálatot tavaly május 15. és szeptember 30. között a strandszezonban. 9203 alkalommal történt mintavétel, melyből 8866-szor állapították meg a víz kiváló minőségét, ez 93,54%-os arányt jelent.

Hozzászólás írása