Indul a Nemzeti Kastélyprogram

A jövőben Magyarországon is kiemelt és elkülönített keretből újulhatnak meg a felújításra váró kastélyok, miután a kormány elfogadta és támogatta a Nemzeti Kastélyprogram megvalósítását. A program célja, hogy a benne szereplő, nemzeti kulturális örökségnek tekinthető 35 kastély fejlesztése és egységes kezelése megvalósulhasson.

Kezelést és karbantartást is átvesz az állam

A Nemzeti Kastélyprogramhoz kapcsolódó határozat szerint a kormány átveszi, pontosabban a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kezelésébe bocsátja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 19 műemlék-együttes- valamint a hozzájuk tartozó ingatlanok minden őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez és fenntartáshoz szükséges tennivalóját.

A határozatba foglalt műemlékek között sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyt, a jánosházi Erdődy-Choron-várkastélyt, a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastélyt, az acsai Prónay-kastélyt és parkját, a bicskei Batthyány-kastélyt és parkját, a dénesfai Cziráky-kastélyt, a geszti Tisza-kastélyt, a váchartyáni Rudnay-kastélyt, a soponyai Zichy-kastélyegyüttest és parkját, az aszódi Podmaniczky-kastélyt, a mihályi Dőry-kastélyt és a gyömrői Teleki-kastélyt találjuk.

Esterházy-kastély - Tata

Esterházy-kastély – Tata

A kormány határozata szerint a 19 ingatlanhoz az állam évente 1,135 milliárd forintos állami támogatást biztosít évente a Forster Központ költségvetésébe annak érdekében, hogy a Nemzeti Kastélyprogram részeként megvalósulhassanak a szükséges kulturális és turisztikai fejlesztések, valamint a felújításhoz, és az általános fenntartáshoz szükséges keretösszeg is biztosítva legyen.

További kastélyok is bekerülhetnek a programba

A kormány célja, hogy a Nemzeti Kastélyprogramba a jövőben a legtöbb felújításra szoruló vagy problémás működtetésű magyar műemlék bekerülhessen, ezáltal például a váli Ürményi-kastély már biztosan bekerül a Forster Központ vagyonkezelésébe, de miután a ráckevei Savoyai-kastély és a vépi Erdődy-kastély használati jogviszonya megszűnik, szintén mindkét ingatlan bekerül majd a programba. Az említetteken kívül már most szerepel az állami listán a füzérradványi Károlyi-kastély, a majkpusztai egykori Esterházy-kastély, nádasdladányi Nádasdy-kastély, a csákvári Esterházy-kastély, a péceli Ráday-kastély, az ozorai Pipo várkastély, a lovasberényi Cziráky-kastély, a tatai Esterházy-kastély és a sümegi püspöki palota is.

A Nemzeti Kastélyprogramban jelenleg összesen mintegy 35 műemléknek tekinthető épületegyüttes, illetőleg ingatlan szerepel, amelyek között természetesen az MNV-től a Forster Központhoz kerülő 19 kastély is megtalálható. Területi elosztás tekintetében a programba Pest megyéből 7, Győr-Moson-Sopron megyéből 4, Fejér megyéből 8, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 3, Békés megyéből 1, Vas megyéből 3, Nógrád megyéből 1, Komárom-Esztergom megyéből 4, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Tolna- és Veszprém megyéből pedig 1-1 kastély került fel első körben a kormány listájára.

Hozzászólás írása