Kijátszható a vonalkód olvasó?

A csalók mindig is léteztek, mindig is próbálkoztak és sokszor persze sikert is értek el, amikor át akarták verni a vonalkód olvasókat. De vajon a sikerüket valamilyen trükkel érték el vagy a vonalkód olvasók játszhatóak ki valamilyen módon? Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet „átverni” egy vonalkód olvasót például vásárlás közben vagy üvegvisszaváltásnál, ismernünk kell a technológia alapjait is.

Azért nem kell egyetemi diplomát szereznünk hozzá, hogy felismerjünk egy-egy vonalkódot vagy QR kódot. Így ma már akárki meg tudja különböztetni őket, annak ellenére, hogy azért mindkettőnek több fajtája is létezik, ráadásul vannak úgynevezett kétdimenziós vonalkódok is, de ezek is vizuálisan különböznek a sima vonalakból álló klasszikus termék vonalkódoktól amelyekkel az üzletekben, hipermarketekben találkozhatunk. Vajon szükségünk van-e mégis egy vonalkód címkenyomtatóra ahhoz, hogy át tudjuk verni rendszert?

Mi az a vonalkód és hogyan működik a vonalkód olvasó?

Vonalkódot már mindenki látott. Függőleges fekete és fehér vonalak sorozata, melyek különböző vastagságokban, különböző sűrűséggel követik egymást. Vannak rövidebb és hosszabb kódok is de minden kódot egy úgynevezett vonalkód olvasó optikai készülék képes leolvasni és értelmezni. A vonalkód tartalmazza a gyártó országot, a gyári számot és a termék cikkszámát is. A vonalak, az alatta lévő sorszámot jelenítik meg a vonalak segítségével, a gépek által is értelmezhető formában.

Kijátszható a vonalkód olvasó?

Kijátszható a vonalkód olvasó?

A vonalkódokra különböző szabvány vonatkozik, hogy azok egységesek maradhassanak. Mára már számtalan változata ismert, amelyek nem csak hosszúságukban, de formájukban is különböznek. A vonalkódok már 1949 óta léteznek, ám a gyakorlatban az első vonalkód leolvasók csak 1974-ben kerültek alkalmazásra. Érdekesség, hogy a vonalkódban nem a fekete vonalak, hanem a köztük lévő fehér részek a hasznosak! Magyarországon az 1980-as évek óta terjedt el.

Mégis hogyan verhető át mégis a vonalkód olvasó?

Vonalkódokat számtalan módon lehet leolvasni. Fényceruzával, kézi szkennerrel, pultba épített szkennerrel, lézerpisztollyal, okostelefon kamerával stb. A címkenyomtatók és a vonalkód olvasók precízsége miatt gyakorlatilag elhanyagolhatóan pici a valószínűség arra, hogy tévesen olvasson be egy jól működő leolvasó, egy jó minőségű vonalkódot. Mégis előfordul néha, hogy más terméket „csipog be” a rendszer.

A hiba azonban nem a készülékekben keresendő! A rafinált csalók és tolvajok trükkjei képesek megtéveszteni a rendszert. Általában egy másik termék vonalkódját helyezik egy nála sokkal drágább termékre, amit aztán a pénztárnál a vonalkód segítségével az olcsóbb termék árán vásárolnak meg. Hasonló trükkel bukott meg egy üvegvisszaváltó gépet átverő lakos is Baranya megyében, aki rájött, hogy az üvegvisszaváltó gép nem az üveg súlyát és alakját ellenőrzi, csupán a címkén lévő vonalkódot. Így nyomtatott pár hamis címkét és mindenféle üveget visszaváltott magas áron.

Később hatékonyságát egy damillal is fokozta és többször is bedobta ugyanazt az üveget. Bár a vonalkód olvasók ebben az esetben is hibátlanul működtek, mesterséges intelligenciával még sajnos nem rendelkeznek, hogy a csalód lebuktassák.

Médiatámogató: zebra.hu

Hozzászólás írása