Melyik kutya fajtánál és milyen okból alakul ki a szaruhártya gyulladás?

A szaruhártya gyulladás a szem szaruhártyájának leggyakrabban előforduló megbetegedése, mely sajnos sok kutyatulajdonos is ismer. Ilyenkor mindenképpen megfelelő szaktudással rendelkező állatorvoshoz kell elvinni a kutyát, neki pedig a legfontosabb feladat, hogy megvizsgálja, majd tájékoztasson minket a betegség jellegéről.

A szaruhártya-gyulladásból sajnos csak nagyon ritkán tudnak az állatok kigyógyulni, ám sok esetben ahol csak a szaruhártya kisebb része érintett, ott nem is mutat évekig romló tendenciát. Ha állatunknál ilyen betegséget diagnosztizáltak, fontos hogy sűrűn járjunk vele ellenőrzésekre, illetve lehetőség van arra is, hogy kezeltessük a kutya szemét.

Milyen kezelés szükséges szaruhártya-gyulladás esetén?

Az állatorvosnak mindenképpen egyedileg kell azt eldönteni, hogy milyen kezelés szükséges neki, ez pedig legtöbbször a gyulladás mértékétől függ. A legtöbb esetben a kutya kap egy külsőleg alkalmazható gyulladáscsökkentő szemcseppet, vagy szemkenőcsöt adnak, ha a gyulladás súlyosabb mértékű, akkor szájon át adható gyógyszerre van szüksége.

Ígéretesnek bizonyulnak a cyclosporin illetve a pimecrolimus hatóanyagot tartalmú szemkenőcsök, melyek jelentősen segítik a kutya állapotát. Mivel a gyulladás a szaruhártya külső felületén található, nagyobb pigment lerakódásnál és gyengén reagáló kutyák esetén a szaruhártya festékes rétegének eltávolítását javasolják, mely sajnos csak műtéti úton lehetséges.

Melyik kutya fajtánál és milyen okból alakul ki a szaruhártya gyulladás?

Melyik kutya fajtánál és milyen okból alakul ki a szaruhártya gyulladás?

A szaruhártya gyulladásos megbetegedés legsűrűbben a német, belga és ausztrál juhászkutyáknál fordul elő, illetve e fajták keverékeinél. A gyulladás következtében a kutya szemeinek szaruhártyáján fokozatosan kialakuló, festék lerakódással, pigmentációval jár, ezek a tünetek pedig általában minkét oldalon felellhető. A kutyáknak szerencsére ez csak nagyon enyhe fájdalommal jár, váladékozás pedig csak ritkán észlelhető.

Legtöbbször a magas UV sugárzás esetén, napfényes időjárásban jelenik meg, vagy a kiújulás tapasztalható. Ez a fajta szembetegség egy autoimmun betegség, melynek következtében az állat immunrendszere nem ismeri fel a saját sejtjeit, emiatt pedig a szaruhártya gyulladásos reakciója alakul ki.

Hozzászólás írása