Milyen súlyos betegséget kaphatunk el a macskánktól?

Még az ápolt és tisztán tartott háziállatok is terjeszthetnek olyan betegségeket melyek rejtett egészségügyi kockázatokat jelenthetnek az egész család számára. Vannak olyan betegségek is, melyeknél az állat teljesen tünetmentes, hiszen ez a fertőzés csak az emberi szervezetre nézve okozhat káros, súlyos betegségeket.

Természetesen nem kell, hogy ezek miatt félelembe éljünk és nem kell lemondanunk a háziállat társaságról sem, hiszen ezeknek a fertőzéseknek a nagyobb részét el lehet kerülni, főleg úgy hogy az állatunk megkapja a megfelelő orvosi ellátást és védőoltásokat is. A macska tökéletes társállat.

Kedves, bújós, gyengéd és nagyon ragaszkodó. Különösen ajánlott macskát tartania egy depressziós, szorongó embernek, aki folyamatosan egyedül érzi magát. Azonban azt kevesen tudják róluk, hogy jelenlétük a legyengült immunrendszerű emberekre, illetve a várandós hölgyekre igen veszélyes. Ugyanis a macskák terjesztik a toxoplazmózis nevű betegséget, mely lényegében egy élősködő, ami előszeretettel szaporodik az emberi szervezetben.

Különösen várandósan legyünk óvatosak!

Milyen súlyos betegséget kaphatunk el a macskánktól?

Milyen súlyos betegséget kaphatunk el a macskánktól?

Fertőzött macska ürülék, szennyezett gyümölcs, zöldség, egyéb élelmiszer, vagy fertőzött hús útján elkaphatjuk. Tartsuk szem előtt, hogy ez az alattomosan lezajló fertőzés általában igen nehezen vehető észre, hiszen nagyon kevés tünet jelentkezik. Ritka esetben hőemelkedésre lehetünk figyelmesek, illetve izomfájdalomra, maximum néhány kiütésre a bőrön, illetve a nyirokcsomó megduzzadására.

Terhesség során azért igen veszélyes, mert az egysejtű parazita a méhlepényen keresztül meg fogja a magzatot is fertőzni, mely komoly idegrendszeri zavart és még akár agyvelőgyulladást is okozhat. Az ellenanyag minden egyes fertőzés után kialakul, ez pedig életre szólóan meg is marad a szervezetben. A fertőzést csak vérvétellel lehet kimutatni, ilyenkor pedig a korábbi fertőzések is kimutathatóak. Szerencsére életünk során csak egyszer lehet elkapni és mivel attól kezdve, hogy elkaptuk, szervezetünk ellenanyagot termel, az újrafertőzés esélye nem áll fent a későbbiekben.

Forrás: www.weballatpatika.hu

Hozzászólás írása