Mi az a cyberbullying? – Elektronikus zaklatás

Bizonyára mindannyiunk számára ismerős a szituáció, amikor a gyerekek közt az erősebbek elkezdik ostromolni a gyengébbeket, és mindenféle lehetséges módon megfélemlítik. Ugyanez a jelenség sajnos megfigyelhető a felnőttek körében is. Az internet világában azonban ez már nemcsak személyesen zajlik, hanem az interneten is: közösségi oldalakon, e-mailen, vagy akár telefonvonalon keresztül.

A modern kor hozadéka

Tíz évvel ezelőtt aligha lehetett erről szó, hiszen az internet világa akkor még fele ekkora teret sem hódított magának. Az emberi agressziótól sajnos ez a felület sem mentes, sőt, a technológia fejlődésével egyre inkább utat tör magának az úgynevezett cyberbullying, vagyis más néven az elektronikus zaklatás. A „kemény mag” kezébe tehát az informatikai forradalom egy új eszközt adott, ami nem mellőz egyetlen egy csatornát sem: előszeretettel bármely formáját örömmel alkalmazzák.

Az új köntös

Cyberbullying – az elektronikus zaklatás

Cyberbullying – az elektronikus zaklatás

Egy évtizeddel ezelőtt az egymás iránti agresszió megnyilvánulási formáit még leginkább a személyes zaklatások jelentették, és a szakemberek szerint a cyberbullying elkövetői és áldozatai, valamint a hagyományos zaklatás elkövetői és elszenvedői közt jelentős párhuzamot lehet felállítani. A probléma tehát nem új keletű, azonban az elektronikus forma sajnos a megfigyelések szerint jóval súlyosabb megterhelést jelent érzelmileg, mint ódivatúbb formája.

Vajon miért?

Ha maradunk a kisiskolás zaklatás példájánál, akkor azonnal szembetűnik, hogy sokkal gyorsabban elmenekülhetünk előle. Az intézmény kapujánál tehát jó esetben a rossz móka véget is ér, azonban a cyberbullying esetében ez valójában még csak ott kezdődik. További problémát jelent, hogy azon a felületen zajlanak az ilyen jellegű események, ahol manapság a legtöbb időt töltjük: az online világban, ahol a szórakozás és az egymás közti kommunikáció legtöbbször zajlik.

Ezeken kívül pedig egy elektronikus zaklatás esetében az elkövető könnyen megteheti, hogy álnéven, vagy egyenesen anonim módon teszi ezt, míg a hagyományos esetben mindig tudjuk, hogy ki az illető. Ráadásul pedig gyakran előfordul az is, hogy a közösségi oldalakon, az internetes nyilvánosság előtt zajlik a folyamat, így az elszenvedőt sajnos súlyos megaláztatások is érhetik. Ebből jól látható, hogy a cyberbullying esetében egy sokkal koncentráltabb formában éri a zaklatás az áldozatokat, így jóval nagyobb megterhelést jelent hagyományos társánál.

Hozzászólás írása