Munkaerő kölcsönzés Magyarországon

Magyarországon az elmúlt fél évben a munkaerő kölcsönzés dinamikus fejlődő tendenciát mutat. Úgy tűnik, a vállalatok egyelőre pihentetik beruházásaikat, ennek ellenére láthatóan szívesen élnek az élénkülni látszó gazdaság nyújtotta új lehetőségekkel. Így a bővülő termelési igények és a létszámstop közt kitűnő megoldásnak látszik a munkaerő kölcsönzése.

Fizikai és szellemi munkakörök különbségei

A szakemberek szerint a szellemi és fizikai jellegű állások közt alapvető különbség mutatkozik a munkaerő kölcsönzés tekintetében. A szellemi munkakörökbe történő kölcsönzést illetően ugyanis az ügyfelek többnyire olyan nemzetközi vállalatok, akik valamiféle állandó munkakör betöltését szeretnék munkaerő kölcsönzésével megoldani, ami a kölcsönös megelégedettség révén akár állandóvá is válhat. A fizikai munkakörök esetében azonban általában egy-egy nagyobb megrendelésről van szó, és inkább szezonális megoldást jelent; az üzleti igények tehát eltérőek.

A munkavállaló szempontjából

Munkaerő kölcsönzés – mindegyik fél számára sok előnyt jelent

Munkaerő kölcsönzés – mindegyik fél számára sok előnyt jelent

A hirdetéseket folyamatosan böngésző álláskeresők szempontjából a kölcsönzött munkaerőként történő munkavállalás ugyanolyan előnyös, mint az állandó szerződés megkötése. Először is nagyon rugalmas, és az adott feladatkör, valamint a munkahely megismerésére tökéletes lehetőséget nyújt; illetve értékesítés, marketing, adminisztráció területén pedig kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget nyújt. Mindezek mellett pedig a kölcsönzött munkavállaló ugyanazokban a juttatásokban részesülhet, mint a hagyományos szerződés keretében létrejött munkaviszony alanya.

Pályakezdők számára ideális lehet

Különösen érdemes a pályakezdők számára ez a fajta munkajogviszony létesítése, ugyanis a friss diplomásoknak nagyon jó ugródeszka lehet. Változatos munkakörök kipróbálására ad lehetőséget, sőt mi több, az önéletrajzba később mind a két céget be lehet majd írni: a kölcsönzőt, és a megbízót egyaránt.

Hozzászólás írása