Miért térnek el a könyvektől a filmkészítők?

Nagyon sok sikeres adaptáció készült már, viszont azt meg lehet állapítani, hogy az esetek java részében az elkészített filmek nem követik teljes mértékben a regényt. Pedig elviekben pont az lenne a cél, hogy az elkészült filmet minőségi módon adaptálják át.

Ki hagyja jóvá?

Az író vagy annak menedzsmentje eladja a filmkészítési jogokat, így készülhet a műből mozi. Bizonyos esetekben kikötés, hogy az író jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy valami módosítva legyen. Értelemszerűen, ha az író már nem él, akkor az örökösei hozhatnak döntéseket.

A Harry Potterben történetileg is sok változtatás történt, ráadásul a szereplőgárda is hiányos volt

A Harry Potterben történetileg is sok változtatás történt, ráadásul a szereplőgárda is hiányos volt

Miért módosítanak a történeten?

A módosításoknak számtalan oka lehet. Az egyik legfontosabb ok a film hossza, bizonyos kevésbé fontos jeleneteket nincs értelme beletenni, mert nem viszik előre a főszálat, és csak feleslegesen hosszítják a mozit. Gyakran kihagynak karaktereket is – általában csúnyán fogalmazva statiszta szintű szerepekről van szó, vagyis nem központi karakterekről, vagyis majdnem mindegy, hogy ott van, vagy nincs. Ezzel is lehet spórolni például. A Harry Potter fantasy mozikban például rendszeresen kihagytak kisebb karaktereket, akiknek az utolsó résznél volt igazán jelentőségük. Hiába szerepeltek korábbi könyvekben, csak az utolsó epizódnál voltak valóban jelen a moziban. Ezt persze a forgatások elején még 2001-ben nem tudhatták, hiszen akkor még nem jelent meg a boltok polcain minden kötet.

További módosítások

Sokkal zavaróbb azonban, ha jellemeken és eseményeken változtatnak a készítők. Vagyis nem úgy történik valami, ahogy a könyvben van. Pl. meghal valaki, de a filmben mégis él, stb. Az ilyen változtatásokat jellemzően azért csinálják, hogy feldobják a filmeket, izgalmasabbá tegyék. Ám a hithű könyvrajongók számára nem túlságosan népszerű, hogy egyes mozikból elvesznek, miközben felesleges, a könyvben soha nem szereplő töltelékekkel töltik meg az időt.

Hozzászólás írása