Milyen matractípusok léteznek?

Mára már sokféle matrac közül választhatunk, a klasszikus rugóstól a bonellrugós darabokig. Lássuk a választékot!

Bonell- és zsákrugós matracok

A bonellrugós matracok nagyjából 6-8 centiméteres rugókból állnak, amelyek össze vannak kapcsolva, egy pont megnyomásával elég nagy területen kezd benyomódni a felület. A bonell változat egy kissé elavulttá vált, a modernebb változata a zsákrugós ágybetét. Itt a rugók kisebbek, és textil tasakba vannak bevarrva, majdhogynem egymástól függetlenül képesek a mozgásra. Ez a változat sem viselkedik tökéletesen nyomásra, de jobb, mint az előd.

Bonellrugós matrac

Bonellrugós matrac – ennek fejlettebb változata a zsákrugós variáns

Hideghab matracok

hideghab alapanyagú matracok nagy népszerűségnek örvendenek. Anyaguk összetétele és azok sűrűsége alapján tudjuk őket kategorizálni. Az olcsóbb darabok poliéter alapúak, a drágábbak, a poliuretán habbal rendelkezők. Utóbbi típusnak sokkal hosszabb az élettartama, ráadásul sokkal jobb minőség is jellemzi. Érdemesebb tehát ilyet választani a poliéteres változattal szemben.

Memóriahab matracok

A memóriahab matracok (vagy más néven memory matracok) alapanyaga viszkoelasztikus poliuretán. Minél magasabb a hőmérséklet, annál jobban képes formát változtatni, anyaga érzékeny a nyomásra. Ezek a memóriahab matracok arra képesek, hogy az emberi test vonalát kövessék akár milliméter pontossággal. Az egyenletes alátámasztás segítségével pedig nem alakul ki semmiféle ízületi fájdalom, mivel a nyomáskülönbségeket könnyedén képes kiegyenlíteni. A memóriahab kétségtelenül legnagyobb előnye, hogy a többi matractípussal ellentétben sokkal kisebb nyomás nehezedik a testünkre, ráadásul sokkal pihentetőbb alvásra van lehetőség az ilyen ágybetéttel, ezt már klinikailag is alátámasztották.

Egyéb matracok

Természetesen léteznek egyéb más ágybetétek is. Például a latex biomatracok, vagy a különféle vákummatracok. Ha gyermeknek vagy kamasznak vásárolunk matracot, akkor mindenképpen olyat vásároljunk, ami az életkorának megfelel.

Hozzászólás írása