Milyen anyagú bejárati ajtót válasszunk?

Lakásfelújításnál, építkezésnél és nyílászáró cserénél visszatérő kérdés, hogy vajon a bejárati ajtóhoz milyen anyagot válasszunk. A piacon ugyanis igen széles a választék és ezek mindegyike más és más tulajdonságokkal rendelkezik. Legyen szó akár fa, akár műanyag szerkezetről, az elsődleges szempont mindig a biztonság kell, hogy legyen.

Persze emellett ügyelve a hőszigetelésre, az időtállóságra, a karbantartásra, a fenntarthatóságra, a formákra, színekre és stílusra is.

A fa alapanyagú bejárati ajtók elsősorban a masszívabb anyagokat kedvelőknek ajánlottak, akik szeretnék közelebb hozni otthonukhoz a természetet. Ez a típus rendkívül jól szigetel, masszív és biztonságos is, hátránya viszont, hogy érzékeny a napfényre és a nedvességre is, ezért állandó gondoskodást és ápolást igényel. Tartós festékkel, lakkokkal és bevonatokkal orvosolhatjuk ezen hiányosságokat, ám ezek alkalmazása rendszeres plusz kiadást és karbantartást igényel.

A műanyag bejárati ajtó az ideális választás?

A fa alapanyagon túl, léteznek üvegszálas, acélbetétes és műanyag bejárati ajtók is, melyek mindegyike más-más előnyöket kínál. Az üvegszálas változatok például nem igényelnek karbantartást és hatékonyabban is szigetelnek fa társaiknál, mégis könnyedén alakítható ki a fáéhoz hasonló mintázat rajtuk. Az acélbetétes ajtók a legbiztonságosabbak, hiszen speciális technikai kialakítást tartalmaznak és nem deformálódnak, kiváló hőállóságuk és tűzállóságuk mellett remekül hangszigetelnek is, azonban a gyártók sokszor fa borítással kombinálják, így a fa ajtók hátrányait itt is el kell viselnünk.

Hazánkban az egyik legnépszerűbb típus a műanyag alapanyagú bejárati ajtó, amely nagyszerűen hőszigetel és a felülete is időtálló. Karbantartást nem igényel, tisztítása egyszerű, ára pedig igazán versenyképes, hiszen a legkedvezőbben ehhez a változathoz juthatunk hozzá. A megfelelő zárakkal és kilincsekkel való kombinálásával igazán biztonságossá tehetjük otthonunkat, s mindemellett rendkívül szép, mutatós külsőt is kölcsönözhetünk a bejáratunknak.

Hozzászólás írása