Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

A szülők felelőssége, hogy gyermekeiknek idejében megtanítsák a fogápolás alapjait és megismertessék velük a fogorvosi rendelők előnyeit. Sok felnőtt azonban, aki önmaga is irtózik a fogorvostól és elhanyagolja a szájhigiéniáját, hajlamos ezt gyermekeire is kivetíteni. Nem csoda tehát, hogy Magyarország az egyik sereghajtó a gyermekek fogainak állapotát illetően az Európai Unióban végzett kutatások során.

Sajnos ma Magyarországon nagyon sok tizenéves gyerek küzd komoly, kezeletlen fogászati panaszokkal, amelyek további halasztása a fogak elvesztéséhez fog vezetni már a felnőtt koruk kezdetén.

Fogorvost keres? – Fogászat Nyíregyháza

Ösztönözzük a gyerekeket a fogápolásra

A legnagyobb gondot az okozza – felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, hogy már csak akkor látogatunk el a fogorvosunkhoz, amikor már nagy a baj. A félévente esedékes fogászati szűréseket szinte egytől egyig mindenki elnapolja határozatlan időre. Pedig a problémák legtöbbje fájdalommentesen és gyorsan orvosolható, ha azt idejében kezeljük. A gyerekeknél pedig ez még nagyobb traumát képes okozni, ha a fogorvosi székben már az első néhány kezelésük is fájdalommal párosul.

Az állandó félelem a fogorvostól és a fogorvosi rendelőtől tehát valószínűleg még gyerekkorban kialakul, ami elsősorban a szülők nevelési elveire vezethető vissza. Ezért már egészen pici korban rá kell vezetni a gyereket a rendszeres fogmosásra, játékos formában. Akár közösen, akár egyedül valamilyen témával kapcsolatos zenére vagy mesére, örömmel fognak fogat mosni a csöppségek a kedvenc rajzfilmjük főhőseit ábrázoló fogmosó pohárral vagy az állatkás fogkeféjükkel.

A számukra készített ízes fogkrém pedig további segítség lesz ahhoz, hogy kedvet kapjanak a dologhoz. A fogorvoshoz pedig vigyük el őket még akkor, amikor nincs semmilyen baj, hogy megszokják a fogorvosi széket és barátkozhassanak a fogorvossal. Így amikor valódi kezelésre kerül a sor, nem rettegéssel fognak a fogorvosra és a rendelőre gondolni.

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól? (1 hozzászólás)

Oldal 1 / 1
  1. Ez fajt
    Ez fajt 2019-05-04 at 01:00 | Reply

    A szulok nevelesi elvei a hibasak:)))) Nyilvan annak sok rossz elmenynek semmi koze hozza amit a gyerekek szenvednek el az iskolafogaszaton a sok fasszopo miatt akik rajtuk gyakorlonak … konkretan runak egy fogat es adjak egymasnak a furot:))) Nekem konkretan ket fogam basztak el igy…akkora lukat furtak bele az iskolafogaszaton a hibatlan fogamba, hogy delutan a sajat fogorvosom lefotozta maganak es kitette a honlapjara! A fotoval fel is jelentettuk az iskolai fogorvost aki tanulokkal gyakoroltat gyerekeken!

Hozzászólás írása