Mitől vagyunk éhesek?

Orvosi kutatások és vizsgálatok szolgáltattak a közelmúltban információt arról, hogy mi tehető felelőssé az emberi szervezetben az éhségérzetért, és hogyan tudjuk csökkenteni. Sokan szenvedünk tőle, főként, ha éppen fogyókúrázunk; sikereinket könnyedén alááshatja, vagy akár meg is hiúsíthatja. Most lerántjuk a leplet!

Cukor és a többiek

Az étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek az agyban találhatók, és a cukor, valamint a többi szénhidrát felelős azok megöregedéséért. Ha ezek a sejtek túlkorossá válnak, vagy az idő múlásával megfogyatkozik számuk, akkor folyamatosan éhesek lehetünk, minek következményeként kalkulálnunk kell majd a túlsúllyal is. Korunk előrehaladtával ugyanis ez a folyamat fokozódik, és ha életünk során sok cukrot és szénhidrátot fogyasztunk, bizony számolnunk kell annak következményeivel.

Az orvosi vizsgálatok eredményei szerint…

Titkos csokitorta evés

Titkos csokitorta evés – nem is gondolnánk, mennyire káros hosszútávon

Az agy kibocsát úgynevezett éhségszignálokat, amelyek a kutatások során felfedték: egyes tápanyagok különös mértékben képesek arra, hogy szervezetünk éhségérzetének természetes szabályozását felborítsák. Ezt hamar észre is vesszük, hiszen ilyenkor jön a szinte mindent elsöprő farkaséhség érzése, amikor bármit felfalnánk. A folyamat pedig egyenesen arányos jelenségként működik, tehát minél több cukrot és szénhidrátot fogyasztunk, annál gyorsabban öregednek sejtjeink, és nagyobb mértékben kell szembesülnünk a kínzó éhséggel.

Mit tegyünk hát?

A folyamat előrehaladását tekintve legkritikusabbnak a 25 és 50 év közti életkor számít, így a felnőtt korba lépve célszerű tudatosan mérsékelni a cukor és a szénhidrátok fogyasztását. Emellett találunk olyan készítményeket, amelyek képesek az éhségérzetet csökkenteni, de a sejtek szempontjából különösen fontos a tudatos étkezés. Ha lehet, ne cukros üdítőket fogyasszunk, hanem helyettük inkább tiszta vizet, gyógyteákat, vagy olyan zöldség- és gyümölcsleveket, amelyek természetes úton kerülnek előállításra, és amennyire lehet, kerüljük a túl sok édességet, és süteményt.

Hozzászólás írása