Mitől olyan népszerű a babaúszás?

Napjainkban sok helyről halljuk, hogy ne csak abból álljon az első hónapok programja, hogy pelenkázzuk a babát, amint lehet, mindenképpen mozduljunk ki. Sokan a babaúszás mellett teszik le voksukat, hiszen annak ellenére, hogy a közvéleményt megosztja, számos előnnyel bír a pici szempontjából.

Ideális családi program

Noha a gyermekorvosok, a védőnők, a szülők nem mindig értenek egyet azzal kapcsolatban, hogy vigyük-e az apróságot úszni, abban mindenki egy véleményen van, hogy családi programnak tökéletes. Itt anya, apa, és a baba is vizes közegben játszik, mindkét szülő folyamatosan törődik, foglalkozik a gyermekkel a medencében. Vidáman úszkálnak, közösen hancúroznak, sőt, sokszor le is merülhet a baba a vízfelszín alá. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb gyermek ezt élvezni, és ilyenkor még a cumijukra sincs szükségük.

Miért jó a babának?

Babaúszás

Babaúszás – bár a vélemények megoszlanak, a tapasztalatok szerint imádja a babák többsége

Ha a kicsit babaúszásra visszük, abban biztosak lehetünk, hogy intenzíven fog mozogni, és olyan gyakorlatokat végez, amelyek az idegsejtek működésére nagyon jó hatással vannak, egyes vizsgálatok szerint stimulálják őket. Az egész testes mozgás, mozgatás következtében hamarabb érhetik el mozgásuk fejlődésének egyes állomásait, ilyen például az ülés, a járás, forgatás, stb. Játékokat, bababiztonsági eszközöket bátran lehet vinni, ha az úszást tartó szakember ezt engedélyezi; ezekkel még színesebb lehet a program. Bár a gyermekorvosok véleménye szerint nem egészséges, ha a csecsemő külső stimuláció hatására éri el korábban a mozgásfejlődési stádiumokat, szerintük jobb, ha minden a maga idejében történik, nem jó, ha fejlődésébe ilyen módszerekkel beavatkozunk; a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy babának és mamának, papának egyaránt kellemes közös programot jelent.

Elmélyíti a kapcsolatot

Az egészségügyi hatásokon kívül van még egy pozitív hozadéka a babaúszásnak: ha az apróság is élvezi, itt együtt sportolhatunk, értékes időt jelent a szülő-gyermek kapcsolatra nézve, és ezt a fontos köteléket még inkább elmélyíti, erősíti a bizalmat. Ezután a csöppségek is mosolygósabban fogadják a popsi krémezését, a pelenkázást, és az öltöztetést is.

Hozzászólás írása