Romlik a szemünk?

Ha imádunk olvasni, legyen az egy jó könyv, vagy újság, esetleg internetes cikk, és rendszeresen is tesszük, akkor hamar észrevesszük, ha szemünk már nem az igazi. Amikor néhány oldal végigbogarászása után a betűk összefolynak, és csak erőlködéssel tudjuk elolvasni, amit látunk, akkor bizony látásromlásról beszélünk.

A negyedik X körül kezdődik

Körülbelül a negyvenedik születésnap környékén tapasztalhatjuk, hogy szemünk már nem az igazi, és valóban nagy szükségünk lenne egy minőségi, kényelmes szemüvegre. Előfordulhat, hogy nemcsak a betűk folynak össze ilyenkor már, hanem távolra, és/vagy közelre is nehezen fókuszálunk. Ha korábban nem szenvedett szemünk ilyen problémától, akkor az első szemüvegünk esetében egy kisebb dioptria tökéletes lesz, ám, ha korábban is hordtunk már szemüveget vagy kontaktlencsét, akkor erősebbet fognak nekünk készíteni.

A kor előrehaladtával

Szemünk egészsége

Szemünk egészsége – fontos a körültekintő odafigyelés

Tisztában kell lennünk vele, hogy sajnos, ahogy korunk előrehalad, szemünk ezzel egyenesen arányos mértékben romlani fog, jobb tehát sosem lesz; legalábbis természetes úton. Ezzel azért fontos tisztában lennünk, hogy komolyan vegyük az első jeleket, időben felismerjük a kezelés fontosságát. Ezzel ugyanis sokat tehetünk azért, hogy a későbbiek során az egészségügyi állapotunk ne romoljon sokat. Hiszen szemüveg dioptriáját a szem romlásához kell igazítani, így bizonyos időközönként érdemes felülvizsgáltatni; a negyedik és a hetedik X közt ugyanis akár három dioptriát is romolhat, ha nem figyelünk oda kellőképpen.

Speciális szemgyakorlatok

Szemünk egészségéért igencsak sokat tehetünk. Az első tehát a körültekintés, és az önmagunkra való odafigyelés; vegyük észre, ha testünk, szemünk jelez. Megelőzésképpen, és akár kiegészítésképpen pedig végezhetünk szemgyakorlatokat is, amellyel a romlás folyamata lelassítható. Valamint elengedhetetlen, hogy szemorvos segítségét kérjük, ha észleljük a jeleket, és ezt követően folyamatosan konzultáljunk vele.

Hozzászólás írása