Mivel kell ékszert mérni?

Egy ékszer lemérésénél nem mindegy hogy 1 gr-ot csal –e a mérlegünk, ezért egyértelmű hogy egy megbízható ékszerésznek mindig kell legyen egy megbízható, pontos ékszermérlege. Mivel egy igen kis eszközről beszélünk, sok esetben még a zsebünkben is elfér, ezért nevezik zsebmérlegnek is.

Ezzel mérik az arany, ezüst, gyémánt, nemesfémek és más drágakövek pontos súlyát. Ezekről a mérlegekről egyértelműen elmondható, hogy igen hosszú élettartamúak, precízek és még nagyon mostoha körülmények között is képesek pontosan mérni. Azokban az üzletekben, ahol az ékszerek árát hagyományos módon a tömegéből állapítják meg, minőségim precíz mérleg az üzlet megbízhatóságát és jó hírnevét hozza magával. A mai korszerű mérlegek sok extra funkcióval vannak ellátva, ilyen például a színes háttérvilágítás, LCD kijelző, automata kikapcsolás és automata kalibrálás, Telep gyengülés jelző, Tára funkció.

Hogyan mérjünk drágakövet?

Mivel kell ékszert mérni?

Mivel kell ékszert mérni?

A gyémánt és a drágakövek esetében tömegmérés során sokkal nagyobb fokú pontosságra lesz szükségünk, mint például egy ezüst ékszer lemérése esetén. Illetve még a mérési módszer is különbözik. Míg az aranymérleg kilogrammban, grammban, milligrammban méri meg az adott ékszer súlyát, a gyémánt és más drága kövek mérését kartában (ct) méri a mérleg, ezért is nevezik ezt karátmérlegnek.

Azért, hogy a legpontosabb adatot kapjuk meg mérés során a karátmérlegek szélfogóval vannak ellátva, melynek segítségével ki tudjuk küszöbölni a külső hatásokat, melyek befolyásolni tudják az eredményt.

A gyémánt árát és minőségét 4 dolog határozza meg: Szín, csiszolás, tisztaság és a karát. A drágakövek igen kis tömege és magas árfekvése miatt rendkívül nagyfokú mérési pontosságra van szükség. Mivel ezek a drágakövek elég aprók, a karátmérleg általában karátedénnyel van ellátva, melyet a mérőserpenyő közepére kell elhelyezni. Ezután mindig tárázni kell, mielőtt belekerülne a kő. A drágakövek tömegmérése minden esetben karátban történik, mely 0,2 grammnak felel meg.

Hozzászólás írása