Néhány hasznos tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

Mindenki szeretné gyorsan, illetve a lehető leghatékonyabb formában letudni a nyelvtanulás kérdését. Amennyiben te is ebbe a csoportba tartozol, érdemes megfogadnod az alábbi tippeket annak érdekében, hogy te is a lehető legkönnyebben és leggyorsabban elsajátítsd a kiválasztott idegen nyelvet.

1. Ha nyelviskolába mész, válassz emberközpontú változatot, ahol legalább egy olyan tanár is oktat majd, aki a választott nyelv országából jött, tehát nem magyar anyanyelvű. Egy ilyen oktatóval bizonyítottan gyorsabb a haladás!

2. Ha tanárhoz mész, soha ne válassz magadnak olyat, aki maga sem mestere a nyelvnek, illetve nincs képben a nyelv mindennapi alakulásával – ergo nem ismeri például a szlenget. Ha valaki a nyelv mellett szakmailag és módszertanilag nincs felkészülve, az többet árt majd, mint használ.

3. Ha úgy érzed, hogy nem megfelelő szintről kezdtétek az oktatást, esetleg túl gyors a tempó, azonnal szólj, máskülönben csak a saját dolgodat nehezíted meg.

4. Sokkal hatékonyabb és gyorsabb a nyelvtanulás, amennyiben egy célt is kitűzöl magad elé. Legyen az a jobb kereset, egy külföldön élő baráttal való könnyebb kommunikáció, vagy bármi más, de céltalanul soha ne csapj bele!

5. Rengetegen vannak úgy, hogy bár beszélik a nyelvet, a gyakorlatban nem merik használni. Ne félj attól, hogy rosszul mondasz valamit, hiszen biztosan hibázol majd, mindenki hibázik, a lényeg, hogy kommunikálj, mert ha nem teszed meg, esélyed sem lesz a fejlődésre.

6. Tanulj mindig hangosan annak érdekében, hogy kimondva is érezd a szavak csengését. Lehet, hogy a fejedben jól hangzik egy mondat, de kimondva kész katasztrófa lesz, ami jobb, ha inkább otthon tűnik ki, és nem már élőszóban.

7. Ha szavakat tanulsz, próbáld meg őket mondatokban, kifejezésekben megtanulni, mert ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint önmagában szavakat tanulni.

Néhány hasznos tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

Néhány hasznos tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

8. Olvass könnyedebb hangvételű cikkeket, meséket vagy fordítsd le kedvenc dalszövegeidet annak érdekében, hogy bővüljön a szókincsed, új szófordulatokkal találkozz és könnyebben tanuld a nyelvet.

9. Mindig ismételj, hogy ne felejtsd el azokat a szavakat és nyelvtani részeket, amelyeket korábban már megtanultál. Ez azért is fontos, mert így bizonyos dolgok új megvilágításba kerülhetnek, ezen felül pedig olyan összefüggések is feltűnhetnek, amelyek korábban esetleg elkerülték a figyelmedet.

10. A nyelvtanulás csak úgy működhet, ha rendszeresen foglalkozol vele. Ülj le minden nap, ha csak 10 percre, akkor 10 percre, de szokja meg az agyad a nyelvet, amit nem kizárt, hogy hamarosan minden nap alkalmazni fogsz.

11. Ha teheted, olvass kétnyelvű könyveket, amelyeknek az egyik oldalán idegen nyelven, a másikon magyarul találod a szövegeket. Ez az egyik legjobb módja a szófordulatok és a nyelvtan tanulásának.

12. Ha felirattal nézel filmeket és sorozatokat a választott idegen nyelven, az is rendkívül hasznos segítség lehet a tanulásban, hiszen így élőszóban is hallod, illetve gyakorlod a nyelvet, valamint a kiejtést.

Hozzászólás írása