Párkapcsolat újraépítés lépésről lépésre

Egy párkapcsolatot alapból nem kialakítani nehéz, hanem hosszú távon fenntartani azt a boldogságot, ami az első hetekre jellemző. Ahogy a rózsaszín köd elszáll, kezdjük mi is meglátni a  másik hibáit, melyekkel szemben nem mindig vagyunk toleránsak. Egy házassági tanácsadó szerint egy olyan párkapcsolat, melybe kevesebb szeretetet, törődés és megértést fektetünk bele nagyon rövid időn le tud siklani egy olyan lejtőn, ahonnan már csak nagyon nehezen, közös munkával tudjuk visszahozni azt.

Nem minden párkapcsolat menthető meg már ebben a fázisban, ezért mindenképpen érdemes a problémát idejében észrevenni és tisztázni magunkban, hogy egyáltalán az illetővel szeretnénk-e egyáltalán még ezt a viszonyt folytatni?

Mikor építhető újra egy kapcsolat?

Ha úgy vesszük észre, hogy valahogy már eltűnt az a nagy lángolás a kapcsolatunkból, de még mélyen fellelhető mindkét félben az összetartozás vágya, akkor még lehet remény arra, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba. Ám édeskevés az, ha a problémát csak az egyik fél ismeri fel és ő próbálja meg egyedül megmenteni a kapcsolatukat. Ebben a feladatban ugyanis nagyon fontos, hogy mindkét fél maximálisan bele tudja vetni magát, hiszen most olyan dolgokat is meg kell tenniük, párkapcsolatuk megmentése érdekében, melyre korábban nem is kellett odafigyelniük külön. A legelső és talán a legfontosabb feladat az, hogy a két fél leüljön egymással szemben és egy őszinte, közös beszélgetés során feloldják magukba elraktározott sérelmeiket. Ilyenkor nagyon fontos, hogy merjünk őszintén beszélni a másikkal és tudjunk bocsánatot kérni és megbocsájtani egymásnak.

Párkapcsolat újraépítés 3 lépésben

1. Legyen időnk egymásra!

A mai rohanó világban egyre kevesebb idő jut a másik félre. Este, munka után, fáradtan pedig már sokszor nincs kedvünk beszélgetni se. Próbáljuk meg ilyenkor arra törekedni, hogy legalább a reggelit fogyasszuk el együtt, vagy igyuk meg az ébredéshez szükséges forró kávénkat. Beszéljük meg egy 10-20 perc alatt azt, hogy milyen napunk lesz várhatóan,és milyen teendőket szeretnénk ma elvégezni. Este pedig érdemes csak gyorsan átfutni azt, hogy ezekből mit sikerült megcsinálni és mit nem.

2. Legyünk pozitívak!

Ha rádöbbentünk arra, hogy kapcsolatunk rossz irányba fordult el, nagyon sokat teszünk már érte azzal, ha belátjuk: változtatnunk kell néhány fontos dolgon. Teljesen felesleges ilyenkor búslakodni és szomorkodni például a női problémák miatt. Sokkal többre megyünk azzal, ha pozitívabban tudunk állni a dolgokhoz. A reggeli ölelés és puszi sose maradjon el, mikor elbúcsúzunk egymástól, délután pedig, munkából hazaérve üdvözöljük újra így egymást. Emellett elengedhetetlen, hogy arra törekedjünk: észrevegyük egymásnak a jó tulajdonságait és ne csak a rosszakat emeljük ki folyamatosan.

3. Közös feladatok

A házimunka elvégzése nem csak a női fél feladata. Ha néha segítesz a párodnak rendbe szedni a konyhát vacsora után, vagy a keze alá dolgozol ebéd készítése közben, akkor észre fogod azt venni, mennyire össze tudtok még úja csiszolódni. A feladatok elvégzése közben pedig nyugodtan beszélgessetek és tervezzétek meg együtt a jövőtöket.

Hozzászólás írása