Sokat csetelsz a Pároddal? Ezekre a dolgokra figyelj oda üzenetküldés közben

A mai modern világban, talán nem is létezik olyan ember, akinek ne lenne okostelefonja, ahol szinte bármelyik pillanatban tud egy képet posztolni valamelyik közösségi portálra, vagy tud egy üzenetet küldeni a barátjának. Egy szakpszichológus és házasság tanácsadó véleménye szerint a párkapcsolatok igen nagy változáson mentek át az SMS-ezés, illetve az egyéb üzenetküldő alkalmazások megjelenése óta.

Rendszerint találkozni lehet olyan párokkal, akik azt vallják magukról, a legtöbb konfliktusuk a mobilozás miatt van, hiszen hatalmas időt és energiát fordítanak egy nap az üzenetküldésre. Bemutatom most mik azok a problémák, melyek megjelenhetnek egy párkapcsolatban (párkapcsolati gondokra nőknél), ha a felek szinte egész nap csak írásban, a mobiljuk segítségével tudnak kommunikálni.

A gyakori félreértés

Egy stabil lábakon álló, boldog párkapcsolatban általában nagyon fontos szerepet játszik a kommunikáció. Ennek azonban csupán 10%-a áll szavakból áll, a maradék 90% pedig testbeszédből, a mimikából és a hanglejtésből tevődik össze. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az csetelésben, írásban való kommunikáció esetén az emberek sűrűn félre tudják egymást érteni, melyből akár csúnya veszekedés is ki tud alakulni. Gondoljunk csak bele, milyen sokféle képen lehet egy olyan kérdést értelmezni hogy „Te mit csinálsz?”. Ha ezt az ártatlan kérdést írásban tesszük fel párunknak, könnyen lehet, hogy a másik fél egyszerűen rosszul értelmezi.

Fogadjuk el hogy mindenki más beállítottságú

Nagy általánosságban elmondható, hogy minden ember más és más. Van aki írásban könnyebben, gyorsabb és összeszedettebben tud kommunikálni, van aki pedig csak egy egyszavas válaszra képes. Mindenki tisztában van azzal hogy mindannyian eltérő beállítottsággal rendelkezünk, mégis ez a helyzet igen sok konfliktust tud szülni magából egy párkapcsolatban. Míg az egyik fél, részletesen leírja, hogy mi történt vele az nap, lehetséges hogy párja csak egy rövid, tömör mondatban tud rá reagálni, ebből pedig hamar kialakul a harag és a sértődöttség. Ám egy kis plusz odafigyeléssel és a másik határainak tiszteletben tartásával képesek lehetünk megszüntetni ezt a különbségekből adódó feszültséghalmazt, mielőtt az ki akarna robbanni.

Mikor ír már vissza?

Az alapvető problémát sokszor az okozza, hogy a nők sokkal terjedelmesebb üzenetet szoktak írni, mint a férfiak. A pszichológusok szerint ez azért van így, mert a férfi sokkal hamarabb szeret a lényegre törni, mint a hölgyek. Míg a férfiak hamar elmondják a mondanivalójuk lényegét, a nők szeretnek először „megágyazni” a mondanivalójuknak, hogy aztán még jobban ki tudják magukból adni a történtek okozta értéseket. Ezért sajnos a hölgyek gyakran meg is szoktak sértődni, ha a férfi rövid mondatokba válaszol neki. A másik nagy gond, a reakcióidő. Az, hogy a reakció idő mennyire lesz rövid vagy hosszú lényeges, főleg ha egy személyesebb, intimebb üzenetről van szó. Ilyenkor az ember egyszerűen elvárja azt, hogy az illető rövid időn belül válaszoljon neki. Sok vitát tud ez is beindítani, hiszen könnyen lehet, hogy az másik félnek egyszerűen csak nincs ideje választ pötyögni a beérkező üzenetre.

Hozzászólás írása